Još četiri Hrvatice otišle u Islamsku državu?

Vidi originalni članak

Vijest o djevojci iz Zagreba koja je ranjena u posljednjem napadu na Islamsku državu u sirijskom gradu Raki odjeknula je domaćim medijskim prostorom, a kako se doznaje iz diplomatskih izvora, radikalnim islamistima u borbama u Siriji i Iraku pridružile su se još tri ili četiri državljanke RH, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te su žene prethodno prešle na islam nakon čega su se priključile radikalnim borcima Islamske države. One u borbama ne sudjeluju direktno, no to se podudara s izvješćem SOA-e u kojem se navodi kako izvjesni broj žena sklapa brakove s islamističkim borcima nakon čega odlaze u ratna područja kao njihova pratnja.

Iako su radikalni islamisti potvrđeno djelovali u susjednim zemljama poput BiH i Slovenije, Hrvatska nije identificirana kao država u kojoj islamisti regrutiraju svoje članove. Tome uvelike u prilog ide djelovanje Islamske zajednice u Hrvatskoj koja se vrlo kritički postavlja prema radikalnom islamu i idejama ISIS-a. Prije nekoliko godina zabilježeni su pokušaji osnivanja organizacije vehabija u Zagrebu no to je spriječene suradnjom Mešihata i sigurnosnih službi.

Hrvati koji naglo prijeđu na islam i počne živjeti po svim običajima smatraju se, zbog trenutne situacije, potencijalno sumnjivima te ih SOA ima u evidenciji.

Vezani članci