Izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Vidi originalni članak
Vlada je u petak u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje propisuju proceduru ukidanja vozačke dozvole zbog sakupljenih 12 negativnih bodova, odnosno devet ako je riječ o mladom vozaču do 24 godine.

Novim prijedlogom propisuje se da će se vozačka dozvola mladom vozaču ukinuti i oduzeti kada u razdoblju od dvije godine skupi devet negativnih prekršajnih bodova, a ostalim vozačima kada u razdoblju od dvije godine skupe 12 negativnih prekršajnih bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoba kojoj je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola moći će ponovo polagati vozački ispit nakon dvije godine, a propisuje se i novčana kazna za vozača koji upravlja motornim vozilom nakon izvršnosti tog rješenja, a prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom.

Također se predlaže uvođenje obveze podvrgavanju izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu vozača i za one vozače koji su (najmanje) tri puta (unutar rehabilitacijskog roka od tri godine) pravomoćno kažnjeni za vožnju s nedopuštenom količinom alkohola u krvi. Sada je ta obaveza predviđena samo za vozača koji je imao više od 1,5 g/kg alkohola u krvi i dovoljan je jedan takav slučaj.

Obvezom podvrgavanja izvanrednom liječničkom pregledu vozača i instruktora vožnje koji je najmanje tri puta u tri godine pravomoćno kažnjen zbog upravljanja vozilom s nedopuštenom količinom alkohola u krvi želi se pojačati liječnička kontrola osoba koje učestalo konzumiraju alkohol, dok se osobe koje učestalo upravljaju motornim vozilima s nižom koncentracijom alkohola u krvi nisu dužne uputiti na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled, iako se za njih može opravdano posumnjati da imaju problem s alkoholom, ističu u MUP-u.

Novom definicijom mladog vozača propisano je da su u toj kategoriji vozači u dobi do 24. godine koji posjeduju vozačku dozvolu izdanu na teritoriju Hrvatske, dok sadašnja definicija ne zahtijeva posjedovanje (isključivo) hrvatske vozačke dozvole.

Liberalizacija otvaranja auto škola

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenama zakona predviđeno je i liberaliziranje otvaranja i poslovanje auto škola, radi poštivanja europskih pravila o tržišnom natjecanju.

Predlaže se da je ministar unutarnjih poslova ovlašten da pravilnikom propiše minimalne standarde i postupak izdavanja ovlaštenja za njihovo otvaranje, napušten je koncept propisivanja minimalnih cijena nastavnih sati, te je omogućeno obavljanje poslova stručnog voditelja autoškole, instruktora i predavača temeljem ugovora o radu ili ugovora o djelu, ističu u MUP-u.

Zakonom se dodaju i tri nova pojma - ‘zapisnik o tehničkom pregledu vozila', ‘zapisnik o tehničkom pregledu vozila na cesti' i ‘nedostaci utvrđeni tijekom tehničkog pregleda vozila', koji do sada nisu bili posebno definirani.

‘Zapisnik o tehničkom pregledu vozila' i ‘Zapisnik o tehničkom pregledu vozila na cesti' prijedlog predviđa kao obvezne dokumente koje vozač mora imati u vozilu, a sukladno preuzetim obvezama po europskim direktivama.

Ako je vozilo zbog neispravnosti isključeno iz prometa u Hrvatskoj, ‘Zapisnik o tehničkom pregledu' i ‘Zapisnik o tehničkom pregledu vozila na cesti' je dopuštenje za ponovno sudjelovanje u prometu na cestama, a izvan Hrvatske dokaz da je vozilo obavilo tehnički pregled, bez obzira radi li se o redovitom ili izvanrednom tehničkom pregledu, ističu u MUP-u.

Regulira se i razmjena podataka s drugim državama članicama Europske unije na području tehničkih pregleda vozila, a nedostaci utvrđeni tijekom tehničkih pregleda vozila kategoriziraju se kao manji, veći ili opasni.

Ukidanje ‘nultog' tehničkog pregleda

Prijedlogom zakona ukida se obaveza obavljanja tehničkog pregleda novih motornih i priključnih vozila, odnosno eliminiran je tzv. nulti tehnički pregled.

Stanicama za tehničke preglede vozila daje se i ovlast registracije vozila, dok sada mogu samo produžavati valjanost prometnih dozvola već registriranih vozila.

Stanicama za tehnički pregled vozila, uz dosadašnju ovlast za obavljanje produženja važenja prometne dozvole, daje se i ovlast za registranje motornih i priključnih vozila te izdavanja pokusnih pločica koje po važećem Zakonu imaju samo policijske uprave, odnosno postaje.

Pri tome, postojeće ovlaštenje za obavljanje poslova tehničkih pregleda vozila obuhvaća i obavljanje poslova vezanih uz registraciju vozila, produženje valjanosti prometne dozvole i izdavanje pokusnih pločica.

Također, omogućava se izjavljivanje žalbe ministarstvu mjerodavnom za unutarnje poslove kao drugostupanjskom tijelu protiv prvostupanjskih rješenja donesenih u postupku registracije vozila, produženja važenja prometne dozvole i izdavanja pokusnih pločica.

Kod uvjeta za prometovanje bicikala predlaže se obveza nošenja reflektirajućeg prsluka na svim cestama, neovisno o kategorizaciji i činjenici nalaze li se u naseljenom mjestu ili ne.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na vladi je predložio da se izmjene zakona u Saboru izglasaju po hitnoj proceduri.

Hina

Vezani članci