Izaslanstvo Hrvata Bos. Grahova u Državnom uredu za Hrvate izvan RH

Vidi originalni članak
...Hrvata Bos. Grahova u čijem su sastavu bili predsjednik OO HDZ BIH Bos. Grahovo Darko Sarić, potpredsjednik Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić" Bos. Grahovo Krešimir Sarić i župnik Drvara i Bos. Grahova don Davor Klečina.

Izaslanstvo Hrvata iz Bos. Grahova upoznalo je predstojnika Milasa sa stanjem hrvatske populacije na području Bos. Grahova, teškim životnim uvjetima za sve stanovnike ove siromašne općine u jugozapadnom dijelu Bosne, te s brojnim aktivnostima kojim Hrvati kroz društveno djelovanje pokušavaju barem donekle ublažiti tešku svakodnevicu svih žitelja Bos. Grahova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno su istaknuli problem sela Uništa koje je je od općinskog središta i ostataka države odvojeno neprohodnim planinskim masivom Dinare, pa se u njega može doći jedino preko teritorija druge države, Republike Hrvatske. Nepostojanje službenog graničnog prijelaza stanovnicima ovog sela svakodnevno stvara poteškoće u komunikaciji s obližnjim Kijevom i „ostatkom svijeta", budući da se svaki prijelaz granice smatra ilegalnim.

Predstojnik Milas pozorno je saslušao izlaganje svojih sugovornika i izrazio divljenje optimizmu, želji za povratkom i normalnim životom, te brojnim aktivnostima malobrojne ali žive hrvatske zajednice na području Bos. Grahova. Zajamčio je pomoć Državnog ureda za Hrvate izvan RH projektima Hrvata u Bos. Grahovu koji mogu biti od koristi i svim drugim žiteljima na području te općine. Također je obećao da će u najskorije vrijeme sa svojim suradnicima posjetiti Bos. Grahovo te tako dati podršku povratku i normalizaciji života svih stanovnika tog područja.

Izaslanstvo Hrvata Bos. Grahova primio je i novoizabrani predstojnik Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar koji je također obećao pomoć.

 

Vezani članci