HERCEGOVCI PONOVNO MOGU U BRANJE MANDARINA Evo koji su uvjeti za prekogranične radnike

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Novi režim na granicama kojeg je Republika Hrvatska uvela 30. studenog, donio je niz problema za državljane Bosne i Hercegovine (i one s dvojnim državljanstvom) koji rade u Hrvatskoj. To se naročito odnosi na pogranične radnike koji svoj kruh svakodnevno zarađuju u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dolini Neretve sezona je branja mandarina i brojni Hercegovci odlaze na rad u Metković i Opuzen. S obzirom na cijenu PCR testa, odlazak na rad u Hrvatsku nije im isplatio posljednjih dana, tako da su brojni ostali kući.

No, kako javlja grupa "Spasimo Neretvansku mandarinu", državljani RH s prebivalištem moći će ponovno preko granice kao prekogranični radnici, ali uz propusnicu i određene uvjete.  

.Pod kategoriju prekogranični radnici treba podrazumijevati i državljane RH s prebivalištem u BiH koji dolaze kao sezonski radnici raditi za OPG-ove u Hrvatskoj ali pod uvjetima:

-Nositelj OPG-a je dužan Graničnoj policiji (PGP Metković) dostaviti ovjereni dopis s podacima o osobama (državljanima RH s prebivalištem u BiH) koji će obavljati poslove za OPG, u dopisu uz podatke o osobi treba stajati i dan ili više dana kada će te osobe obavljati poslove za navedeni OPG.

-Policijski službenici će prilikom ulazne granične kontrole utvrditi nalazi li se osoba na popisu te je potom propustiti u RH u kategoriji - prekogranični radnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Policijski službenici će prilikom izlazne granične kontrole utvrditi je li osobe imaju nalijepljenu markicu za taj dan s kojom dokazuju da su u RH boravili kao prekogranični radnik.

-Ukoliko policijski službenik utvrdi nepridržavanje gore navedenih uvjeta (neposjedovanje markice) toj osobi se ubuduće neće dozvoliti ulaz u RH u kategoriji prekogranični radnik.


Za radnike iz BiH, RH državljane:

Navesti i granični prijelaz preko kojeg će prijeći državnu granicu.

Ovjereni dopis smatra se potpis vlasnika opg i faksimil pečat ako ga posjeduje.
Poslati na email: pgp.metkovic@mup.hr

Vezani članci