Gužve na granicama mogao bi uskoro 'pojačati' još jedan novitet

Vidi originalni članak
Hrvatska će, izvjesno je, još opreznije pristupiti raspravama o novoj europskoj uredbi kojom bi se od građana država kojima ne treba viza za EU tražilo da se unaprijed, prije putovanja, prijave kroz poseban sustav.

Prijedlog o uspostavi europskog sustava za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS) u studenom prošle godine predstavila je Europska komisija, a o njemu se trenutno raspravlja u radnoj skupini Vijeća EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tom prijedlogu, građani ne-članica Unije, kojima ne treba viza za schengensko područje, morali bi prije dolaska ispuniti jednostavan obrazac, platiti pet eura (ako su stariji od 18 godina) i na taj način dobiti posebno odobrenje za ulazak u EU. Sličan sustav već primjenjuju, primjerice, Sjedinjene Američke Države. Registracija bi se obavljala putem internetske stranice ili mobilne aplikacije. Komisija je lani istaknula da je postupak za izdavanje odobrenja jednostavan i brz, da je za ispunjavanje zahtjeva potrebno svega desetak minuta te da bi se u većini slučajeva odobrenje izdalo u nekoliko minuta.

No, kako doznaje Novi list, u dosadašnjim raspravama o ovom prijedlogu Hrvatska je iznijela nekoliko bitnih primjedbi koje bi trebalo razriješiti prije nego se novi sustav uspostavi. Jedno od otvorenih pitanja je što s ljudima koji prije putovanja nisu podnijeli zahtjev ili, pak, uopće nemaju pristup internetu pa se ne mogu na taj način registrirati. Prema neslužbenim informacijama, u raspravama se kao rješenje predlagalo da se na graničnim prijelazima postave posebni kiosci za registraciju. Međutim, to bi moglo značiti ponavljanje nedavnih nemilih scena s hrvatskih granica - dugačka čekanja i gužve dok se ljudi na samoj granici pokušavaju registrirati.

Za Hrvatsku je još i bitnije da se novi sustav primjenjuje na vanjskim granicama EU-a, a ne vanjskim granicama Schengena.

Vezani članci