Grčka tragedija i hrvatska komedija

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Trebalo je tada glavnim konkurentima: Grčkoj i Italiji doskočiti barem na propagandno - marketinškoj razini, ako se već nije moglo na ponudbeno - sadržajnoj.

Nekoliko godina poslije Grčka je potonula u dugovima i ugrozila tzv. eurozonu, Italija će tek potonuti,a mala zemlja za veliki odmor je prošla zanimljivu metamorfozu i postala mala zemlja za veliku pljačku.
Zabranili referendum zemlji - majci demokracije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, nalazimo se u lijepom društvu zemalja koje predvode nezajažljivi pohotnik Berlusconi, te izgubljeni Grk čijoj su zemlji europski moćnici upravo zabranili temeljno demokratsko pravo narodnog izjašnjavanja - referendum!

Koje li ironije, zemlji koja je majka europske i svjetske demokracije zbog minusa na tekućem,onemogućena je civilizacijska stečevina u koju se Europska unija tako zdušno zaklinje. Ako znamo da je,prema karakteristikama grčke tragedije iz vremena stare Antike, tragički junak u najširem smislu riječi žrtva vlastite nesretne sudbine, nimalo čudno da se i taj povijesni usud poput bumeranga vraća kolijevci europske filozofske misli, povijesti i kulture.

Zanemarimo li na trenutak golemi grčki inozemni dug,kojega su EU moćnici prepolovili - i s preostalom polovicom bankari će i te kako zaraditi - pritisci, discipliniranje i uvjetovanje suverene zemlje, nama Hrvatima kao poučak nameće se sudbina jedne Grčke, članice Unije od 1981. godine
Kampanja - rat sviju protiv svih

Što mi, sa sličnom gospodarskom i financijskom bremenitošću a nismo članice EU možemo očekivati od bešćutnih sjevernjaka, ako su u stanju svoju staru članicu godinama uvlačiti u glib dužničkog ropstva, a onda je se preko noći odreći? Podsjeća li vas ovo na scenarij kojega smo svjedoci upravo u Hrvatskoj?

Istodobno u Hrvatskoj se rasplamsava predizborna kampanja koja bi se najbolje mogla izraziti latinskom izrekom "bellum omnium contra omnes", ili u prijevodu - rat sviju protiv svih. Uz političke stranke i razne pojedince u tom svojevrsnom ratu sudjeluju i mediji, prema kojima svakodnevno i u nastavcima cure informacije i podatci iz istrage, inače strogo tajnih dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnički timovi u predmetima Polančec (Nobilo i drugi) i Sanader (Prodanović,Sloković i drugi),inače prekaljeni juristi i svim fiškalskim bojama premazani igrači vode bitku svog života protiv glavnog državnog odvjetnika Bajića, oboružanog novim ZKP-om te ponekim stranim veleposlanstvom u Zagrebu.

Bivšem se premijeru, kojega Šeks od milja naziva mangupom, vratio osmijeh na lice i u svom prepoznatljivom stilu želi u sudnici ostaviti dojam čovjeka koji kontrolira situaciju, te ponekad retorički i poentira pred preplašenim svjedocima. Definitivno talentiranom glumcu i ne preostaje drugo doli, kao u showu ples sa zvijezdama ostaviti što bolji dojam na publiku.
Razarajući učinak na trenutno vladajuće

Ovi procesi će kako vrijeme bude odmicalo i kako prljavštine budu izbijale na vidjelo imati razarajući učinak na trenutno vladajuću stranku, čija šefica još uvijek nije u stanju anticipirati sve posljedice koje će nastupiti. Jer u ovoj priči tzv. borbe protiv korupcije i kriminala, kolateralna i planirana žrtva je i ono dobro što je devedesetih učinila velika Tuđmanova stranka.

I bez anketa jasno je kao dan da se pobjednik ovih izbora već zna i što je najbitnije oni jadni za to ništa nisu krivi, već beskrupulozna skupina bivših dužnosnika vladajuće stranke, zatečenost, nesposobnost i nespremnost sadašnjeg vodstva, te silovita medijsko - propagandna mašinerija u službi eurobirokrata.

Izvor: dalmacijanews

Vezani članci