General Gotovina rukovao se s više od 3000 Imoćana

Vidi originalni članak
... hodočasnika iz cijele Imotske krajine, susjednih mjesta Makarskog primorja, ali i brojnih mjesta Bosne i Hercegovine. Radilo se o dolasku prvoga počasnoga građanina općine Proložac - generala Ante Gotovine.

Mnogo se puta general najavljivao da će doći u Imotsku krajinu nakon oslobađajuće presude da podijeli radost slobode sa svojim suborcima, a kojih ima dosta u Imotskoj krajini. No, Gotovina je izabrao baš blagdan Velike Gospe kako bi svojom nazočnošću zahvalio Imoćanima za podršku koju su mu davali tijekom cijelog uzničkog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne treba zaboraviti da ga je općina Proložac uz općinu Lovreć prva u Hrvatskoj proglasila počasnim građaninom još 2001. godine, kada i nije bilo baš uputno zbog međunarodne zajednice i poznatih pritisaka govoriti o Anti Gotovini. Proložani su uz Lovreć postavili i prvi poster s natpisom "Ante Gotovina, Bog i Domovina". Sve to učvrstilo je veze generala s Imoćanima, posebno Proložanima.

- Nemam nekog protokola niti sam vam ja od toga. Ja i supruga došli smo u Zelenu katedralu kao vjernici i obični ljudi da radost blagdana Velike Gospe podijelimo s ovim divnim i ponosnim ljudima - reče nam u jednoj rečenici general, suzdržavši se od bilo kakvih velikih priča. Gotovina je ipak bio središnja osoba cijeloga slavlja.

Pljeskalo mu se desetak minuta kada ga je mjesni župnik fra Vinko Gudelj pozdravio kao posebnoga gosta. A, da je ljubav Gotovine s Imoćanima velika, bilo je vidljivo prije i poslije svete mise. Na stotine njih fotografiralo se s njim. Sve je vrvjelo od silnih mobitela, fotoaparata, zagrljaja pa i poljubaca.

Gotovina je stoički po vrućini mirno svakom pružao ruke, dijelio osmijehe, ljubio malu dječicu. U tih nekoliko sati rukovao se s više od tri tisuće ljudi.

- Majko moja, najsritniji mi je dan u životu. Slikala sam se s Gotovinom. Nije me odbio, zagrlio me - blistala je od sreće poznata pjevačica gange Neda Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Vidi ga kako je pobožan, Bože moj s kojom skrušenošću je primio svetu hostiju - čulo se iz mase kada se general pričešćivao. I kada je završilo misno slavlje trebalo je prijateljima i suborcima Ante Gotovine više od sat vremena da iziđu iz radosnog ljudskog obruča u Zelenoj katedrali.

Braco Ćosić

slobodnadalmacija.hr

Vezani članci