Fotografijama gole učenice zasuli internet, roditelji i žrtva u šoku

Vidi originalni članak

... eksplicitne fotografije obnažene učenice snimio je mobitelom njen momak, a nakon što su se posvađali, podijelio je slike preko mobitela vršnjaka, koje su daljnjim dijeljenjem postale dostupne većem broju maloljetnika, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj su prijavile djevojčica i njena majka nakon čega je pokrenuta istraga. Roditelji kojima su djeca pokazala fotografije vršnjakinje, ostali su šokirani jer nisu mogli ni u snu pomisliti da bi se tako nešto moglo dogoditi već u osnovnoj školi.

Djevojčica je u komentarima na društvenim mrežama, poput Facebooka i Twittera, izvrgavana ruglu i sramoćena. Na javnim servisima kao što je ask.fm još se uvijek fotografije komentiraju među vršnjacima uz spominjanje identiteta djevojčice te napomenu kako ona nije jedina "jer u Zadru ima još osoba koje su se i puno gore slikale".

U policiji nisu željeli ništa govoriti o slučaju jer se radi o maloljetnicima, ali da su stvari s maloljetničkim korištenjem interneta, ne samo na računalima, već na mobilnim platformama poput pametnih telefona i tableta, drastično izmaknule kontroli, potvrdili su i sami roditelji.

- Naša su djeca informatički pismenija od nas, ali su s obzirom na životnu dob neoprezni i lakovjerni te često nesvjesni opasnosti na internetu. Trend među maloljetnicima je što veći broj "lajkova" na mrežama, čime potvrđuju status u društvu. Djevojčice "lajkove" dobivaju najviše na temelju svoje vanjštine, nipošto zbog uspjeha u školi ili talenta za sport, umjetnost i slično. Zato teže što eksplicitnijem izgledu uz naglašavanje spolnih atributa, unatoč neskladu s godinama zrelosti. U tome često vide i uzore po medijima i na internetu pa kada u tome prijeđu granice, posljedice su strašne. Povežite sve te nove tehnologije koje je roditeljima teško pratiti s pubertetom i možete shvatiti koliko je teško odgojiti dijete u današnje vrijeme - kazao je jedan od zabrinutih roditelja, koji je svoje dijete upozorio na posljedice snimanja takvih fotografija, ali i na činjenicu da njihovo preuzimanje i dijeljenje predstavlja kazneno djelo i najgori oblik vršnjačkog nasilja i zlostavljanja.

Roditelje posebno zabrinjava što su djeci dostupni i servisi koje je vrlo teško nadzirati, a koji nude neometanu mogućnost komuniciranja s nepoznatim osobama.

Vezani članci