Evo što nas čeka u sljedećim danima, Vakula najavljuje mjesec za povijest mjerenja

Vidi originalni članak
ćemo uživati u ljetnom ugođaju i iznadprosječnoj toplini, gdjegod čak i vrućini.

Iako podrobnije prognoze još uvijek treba pričekati, kako sada stvari stoji vjerojatnost za nestabilnije i svježije vrijeme očekuje nas tek oko idućeg vikenda. ustvrdio je to HRT-ov meteorolog Zoran Vakula navodeći kako kako nas do petka očekuje pretežno suho, sunčano te i dalje iznadprosječno toplo vrijeme, ponegdje uz još poneki vruć dan, osobito u Dalmaciji, ali i gdjegod u sjevernijim krajevima. Pritom temperatura zraka uglavnom neće zadovoljavati uobičajene kriterije za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, piše Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog te najviše dnevne temperature zraka, ali i zbog neuobičajeno toplih noći i jutara, srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela mjeseca u većini je krajeva viša od prosječne za 2 do 4 °C, kao u malo kojem rujnu, a sljedeći će dani to odstupanje još povećati pa će prva tri rujanska tjedna - od 1. do 21. rujna - biti među najtoplijima u povijesti mjerenja, koja je u nekim mjestima počela još sredinom 19. stoljeća", piše HRT-ov meteorolog navodeći kako samo srećom neće biti rekordno toplo kao 2011. godine

Dani bez kiše
Također navodi kako je, izuzmu li se Osijek, Varaždin i Koprincica, u mnogim mjestima oborina dosad bilo znatno manje.


"Štoviše, u većini Hrvatske nalazimo se u jednom od ove godine najduljih razdoblja suhog vremena - niza dana bez kapi kiše - ponegdje možda i najduljih", dodaje ističući kako idućih dana treba uživati u ljetnom ugođaju i iznadprosječnoj toplini, gdjegod čak i vrućini.