Dolina Neretve postaje utvrda Schengena

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Radovi na najvećem kopnenom graničnom prijelazu na jugu Hrvatske s 1,5 kilometara spoja do graničnog prijelaza BiH procjenjuju se na nešto više od 15 milijuna maraka, a Hrvatska ih financira kreditom Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.

U dolini Neretve ove se godine planira dovršetak jedne od najjačih utvrda buduće schengenske granice Europske unije, granični prijelaz Metković 2, no Vjesnik doznaje da je nedavno otkazan ugovor izvođaču radova, i to ne samo za taj nego i za izvođenje radova na jednako važnim budućim europskim graničnim prijelazima Karasovići (Crna Gora) te pomorskom u Luci Ploče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Granični prijelaz Metković 2 iznimno je važan, jer će upravo ta granična točka biti jedna od ukupno četiri velike inspekcijske kontrolne točke, tzv. BIP-prijelaza s fitosanitarnom i veterinarskom službom za svu robu koja iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije ulazi u Europsku uniju, piše Vjesnik.

Što brži dovršetak velikog neretvanskog graničnog prijelaza važan je i zbog toga jer će Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju imati dvije godine za potpuno dostizanje standarda schengena na morskoj, ali i više od tisuću kilometara svoje kopnene granice. Njezine će granice nakon toga postati ujedno i vanjske granice Europske unije.
Još početkom studenoga prošle godine Hrvatska i BiH potpisale su sporazume o gradnji graničnih dionica autoceste Vc i međudržavnog mosta preko Save kod Gradiške, s priključnim graničnim dionicama međudržavne ceste E-661. U Sarajevu su ih potpisali tadašnji državni tajnik u resornome ministarstvu Tomislav Mihotić i njegov bosanskohercegovački kolega Rudo Vidović, a sporazum za dionice koridora Vc odredio je obveze istodobne gradnje južne zajedničke granične dionice autoceste. To su, konkretnije, dionice od spojne ceste u pravcu čvora Ploče te od granice do čvora Zvirići u Bosni i Hercegovini. Na južnoj graničnoj dionici bit će granični prijelaz Metković 2, s hrvatske strane, te prijelaz Bijača na teritoriju BiH.

Do kraja godine obuku za rad na Schengenu proći će još najmanje 800 policijskih službenika. Nastavlja se i nabava potrebne opreme. Lani su nabavljena dva nova broda za potrebe pomorske policije te dva aluminijska plovila i četiri gumena čamca za nadzor državne granice na rijekama.

Policija je dobila još 31 termovizijsku kameru za korištenje na plovilima, 12 ručnih termovizijskih kamera, 64 balistička prsluka, 30 stereomikroskopa, 7 uređaja za kontrolu dokumenata s printerom (Docu-Box) i 18 endoskopa.

Vezani članci