BiH stagnira zbog srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma

Vidi originalni članak
...zauzevši se pri tome za jačanje federalizma u toj zemlji čime bi se popravila i pozicija Hrvata.
Prema priopćenju koje je dostavljeno i medijima u BiH, hrvatski zastupnik Stier sudjelovao je u raspravi o izvješću o napretku Bosne i Hercegovine na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta (APET) u Bruxellesu navodeći razloge za stagniranje te zemlje.

"Razlog tome nisu niti Hrvati, niti Bošnjaci, niti Srbi, niti svi građani BiH. Razlog tomu su s jedne strane separatističke snage, s druge one centralističke", naglasio je Stier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stier je podržao izvjestiteljicu Doris Pack koja je amandmanom 19 naglasila važnost da se nastavi graditi europski put BiH na principima federalizma i legitimne reprezentacije.

"Upravo je federalizam ključ za europski put BiH. Kada sam to naglasio u svojim javnim istupima, napadnut sam s obje strane - i separatističke, i one unitarističke", rekao je Stier.

Pri tome je kolege iz APET-a upoznao da je zbog svoga zauzimanja napadnut preko medija Republike Srpske, ali i preko dijela bošnjačkih medija koji se nisu bavili europskim putem BiH.

U svome obraćanju Stier je naglasio važnost koordinirane zajedničke politike EU prema BiH. Dio bošnjačkih medija naveo je kako Stier zaziva novu podjelu Federacije BiH na hrvatski i bošnjački dio, dok su mediji iz Republike Srpske njegove prijedloge ocijenili protudaytonskim.

hrsvijet.net

Vezani članci