Alarm: Egzodus hrvatskih liječnika

Vidi originalni članak

Odlazak više od 200 liječnika iz Hrvatske bio je tema konferencije za novinare Hrvatske udruge bolničkih liječnika održane pod naslovom "Pet do deset - simbolična dva sata do podneva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji je istaknuto kako je dokumentaciju za rad u inozemstvu zatražilo više od 900 liječnika, a taj se broj stalno povećava.

- Budite sigurni da će mladi liječnici i liječnici srednje dobi koji su zatražili dokumentaciju za rad u inozemstvu te papire u skoroj budućnosti vjerojatno iskoristiti - izjavila je Ada Barić, dopredsjednica HUBOL-a.

Udruga bolničkih liječnika zabrinuta je zbog tog egzodusa, a upozorava kako se oni koji odlaze vjerojatno više nikada neće vratiti u Hrvatsku. Najčešći razlozi njihova odlaska su loši uvjeti rada, uvelike premašen broj prekovremenih sati godišnje, praksa da jedan liječnik obavlja posao za trojicu, umor, iscrpljenost te nedostatak stručnog usavršavanja i profesionalnog napredovanja.

Liječnici najviše odlaze u Njemačku, Austriju, Irsku, Englesku, Švedsku, Ujedinjene Arapske Emirate i Sjedinjene Američke Države.

Na istupe HUBOL-a u srijedu je reagiralo i Ministarstvo zdravlja, koje u priopćenju navodi kako je od 1. srpnja 2013., odnosno ulaska Hrvatske u EU, do kraja prvog kvartala 2015. godine Hrvatsku napustilo 336 zdravstvenih djelatnika, što je 0,7 posto svih zaposlenih u zdravstvenom sustavu. Konkretno, kako navodi Ministarstvo, Hrvatsku su napustila 234 liječnika, 98 medicinskih sestara, dva medicinska biokemičara te jedna primalja i zdravstveni radnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba naglasiti kako su odlasci posljedica ulaska Hrvatske u EU i mogućnosti rada liječnika u drugim zemljama, a takvi su slučajevi karakteristični i za ostale zemlje", ističu u Ministarstvu zdravlja.

Ministarstvo dodaje kako se u proteklih godinu dana započela provedba više mjera kako bi se liječnicima omogućili što bolji uvjeti rada. Podsjeća kako je usvojena Strategija upravljanja ljudskim resursima, u kojoj je osam konkretnih mjera, a u pripremi je i pravilnik o nagrađivanju liječnika.

Vezani članci