AFERA TRGOVINE DJECOM "Sobe je Hrvatima rezervirao S. M. B., tek treći dan smo s njima vidjeli crnu djecu..."

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Glavni sudac suda u zambijskom gradu Ndola Dominic Makalicha pustio je na slobodu osmero Hrvata koji su optuženi za pokušaj trgovine djecom iz Konga na području Zambije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Makalicha odobrio je jamčevinu za svakog od osmero osumnjičenih uz jamstva - moraju predati putovnice zambijskim vlastima, moraju se pojaviti pred policijom nakon dva tjedna i legalizirati svoj boravak u Zambiji. Dok ne ispune sve uvjete jamčevine, ostaju u pritvoru. 

Tužiteljstvo sva četiri hrvatska para tereti da su pokušali trgovati s četvero djece unutar teritorijalnih granica Zambije u svrhu iskorištavanja. 

Na sudu su pročitana imena djece kojom su, kako tvrdi zambijsko tužiteljstvo, hrvatski državljani pokušali trgovati. Podsjetimo, djeca su imala hrvatske dokumente s prezimenima hrvatskih parova koji su ih pokušali usvojiti. Četvero djece sada se nalazi pod nadzorom odjela za socijalnu skrb u ustanovi u Ndoli.

Poznata su i imena optuženih Hrvata.

Uz već u javnosti spominjanog gitarista Hladnog piva Zorana Subošića (52), za trgovinu djecom u pokušaju optužena je njegova supruga Azra Imamović Subošić (41), viša referentica na Ustavnom sudu Republike Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su i također spominjani vijećnik stranke Možemo u Zagrebu, snimatelj, redatelj i trans-aktivist Noah Kraljević (45) i njegova partnerica Ivona Kraljević (36), koja radi u HNK kao oružarka i LGBT aktivistica je, zatim Ladislav Peršić, doktor veterine iz Zagreba te njegova supruga Aleksandra Peršić (46), također veterinarka koja ima obrt za uljepšavanje pasa. 

Među optuženima su još Damir Magić (44), elektrotehničar iz Varaždina i supruga Nadica Magić (45), profesorica kemije. 

Tužiteljstvo sva četiri hrvatska para tereti da su, djelujući zajedno, pokušali trgovati s četvero djece unutar teritorijalnih granica Zambije u svrhu iskorištavanja. 

Svjedokinja iz pansiona u kojem su odsjeli Hrvati: Tek treći dan smo otkrili da su s njima crna djeca, sobe je u ime Hrvata rezervirao čovjek identificiran kao S.M.B.

Današnje ročište trajalo je tri sata i ispitana su tri svjedoka. 

Prva dva svjedoka iz Spree Guest Housea u Ndoli, u kojem su odsjeli Hrvati, opisala su sudu kako je u prosincu 2022. godine u ime Hrvata rezervirao sobe u gostinjskoj kući samo čovjek identificiran kao S.B.M., o kojem se ne zna ništa konkretnije. Pretpostavlja se da je riječ o osobi iz Zambije koja je pomagala Hrvatima oko logistike, no nije isključeno ni da se radi o osobi iz Konga.

Generalna direktorica Spree Guesthousea Estelle Banda rekla je sudu da je, nakon što su se četiri para prijavila, kasnije otkriveno da svaki ima po jedno dijete crne boje kože u svojoj sobi.

"Ostali su pet dana i kad sam ih odveo u zračnu luku, svaki je imao jedno afričko crno dijete. Primijetili smo da su djeca s njima tek treći dan njihova boravka kad je jedna od čistačica vidjela bebu od godinu i nešto uplakanu", rekla je Banda. 

Dodala je kako ne znaju kada su djeca točno dovedena u pansion. Oba svjedoka iz pansiona u Ndoli na sudu su rekla da ne znaju tko je dojavio policiji o Hrvatima pa je za pretpostaviti da je dojava bila tajna i da tijekom sudskog postupka neće biti poznato tko je dojavitelj, rekao nam je zambijski novinar Valentine Mukuka s Radija Icengelo koji je pratio današnju sudsku raspravu. 

Svjedočila je i imigracijska službenica u međunarodnoj zračnoj luci u Ndoli Mercy Phiri koja je kazala da je 7. prosinca dobila informaciju da više Hrvata planira napustiti zemlju preko zračne luke. Rekla je da su Hrvati sa sobom vodili četvero djece za koje se sumnjalo da su iz Konga, zbog čega je njezin odjel to tretirao kao sumnju na trgovinu ljudima.

"Nakon dojave, upozorila sam službenike koji su bili na izlazu iz zemlje da dolaze Hrvati koji imaju kongoansku djecu i u 11:30 sam obaviještena da su isti ljudi stigli na graničnu kontrolu u zračnoj luci", rekla je. 

Phiri je rekla kako je nakon pregleda putovnica otkriveno da su Hrvati u zemlju ušli kao obični građani, dok su dobivene informacije pokazale da su djeca ušla preko granice Sakania.

Phiri je također dalje kazala kako su optuženi Hrvati predočili "navodne dokumente o posvajanju koji pokazuju da parovi nisu otišli u Kongo, već su bili u Zambiji". Kazala je kako su Hrvati na pitanje o tome kako su posvojili djecu, a da nisu otputovali u Kongo, odgovorili da im je kongoanski odvjetnik pomogao da posvoje djecu.

Podsjetimo, osmero osumnjičenih izjasnilo se prošlog utorka da nisu krivi za pokušaj trgovine četvero djece kongoanskog podrijetla na teritoriju Zambije. Suđenje se nastavlja 23. siječnja.

Vezani članci