19-godišnjak u Šibeniku umro nakon rutinske operacije krajnika. Što se dogodilo?

Vidi originalni članak

19-godišnji mladić preminuo je prošlog tjedna u šibenskoj bolnici nakon rutinske operacije krajnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je operacija prošla dobro, mladić je preminuo dva sata kasnije.

"Mogu potvrditi da je došlo do smrti pacijenta nakon operacije tonzil-lektomije, što samo po sebi predstavlja neočekivani i neželjeni događaj u samoj bolnici'', rekla je za Dnevnik.hr ravnateljica OB-a Šibenik Sanja Jakelić.

U šoku je i obitelj preminuloga 19-godišnjaka. 

"Ispričavam se, u teškoj sam boli i ne bih želio izlaziti u javnost, pogotovo s neprovjerenim informacijama. Čekam izjavu bolnice u petak nakon konzilija povjerenstva gdje ću dobiti konkretne odgovore. Pozdrav'', napisao je mladićev otac u kratkoj poruci.

Umro od zatajenja srca i pluća

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obdukcija je pokazala je da je mladić umro od zatajenja rada srca i pluća. Sat vremena je trajala reanimacija, ali bezuspješno. Dnevnik.hr neslužbeno doznaje da se mladić za operaciju odlučio zbog čestih upala grla, a jedna rutinska operacija krajnika završila je tragično.

Istražuje se što je točno pošlo po zlu, između ostaloga i unutarnjom bolničkom kontrolom. Ravnateljica bolnice poručuje da će se do kraja tjedna znati više detalja. Zasad se zna da se mladić nakon 15-minutne operacije probudio, a nepuna dva sata poslije je umro.

Nema sumnje u rad anesteziologa

Poznati hrvatski anesteziolog s 35 godina rada u struci stoga ne sumnja u rad anesteziologa. ''Oni nikad ne djeluju trajno. Ako se pacijent uspio probuditi, bio je svjestan, što sam čuo da se desilo, to govori da je doza anestetika i način anestetike bio u redu'', kaže prof. dr. sc. Ino Husedžinović, stalni sudski vještak za anesteziologiju i intenzivnu medicinu.

No Husedžinović kaže da je, unatoč silnom oprezu, i u svojoj karijeri nailazio na neobične i nepredvidive slučajeve. ''Sjećam se slučajeva da su se dešavale i rupture, mikroaneurizmi u mozgu za koje se nije znalo da postoje, da su se javljali fatalni poremećaji ritma zbog nekakvih infekcija'', rekao je Husedžinović.

O cijelom je slučaju obaviješteno i Ministarstvo zdravstva pa se u šibenskoj bolnici uskoro može očekivati i inspekcija.

Vezani članci