POVEĆAN IZVOZ Pivo iz BiH najviše je išlo u Srbiju, Hrvatsku, Italiju...

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Vrijednost izvoza piva iz BiH u prvom polugodištu iznosila je 5,4 milijuna KM, što je za 53,9 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je iznosio 3,5 milijuna KM, dok je uvoz bio skoro 78,5 milijuna KM, što je za 27,5 posto više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrivenost uvoza izvozom vrijednosno u prvih šest mjeseci iznosila je 6,9 posto, dok je u istom razdoblju 2022. godine iznosila 5,7 posto, rečeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH, pišu 'Nezavisne novine'.

Kada je riječ o količinama izvezenog piva, iz Komore navode da je u prva dva kvartala izvezeno gotovo 58.900 hektolitara ili 12.000 više, što je povećanje od 25,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

"Ovo povećanje uvoza odnosi se samo na vrijednost, a ne na količinu, jer kada posmatramo uvoz količinski u prvih šest mjeseci, uvezeno je 23.900 hektolitara piva manje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, što je smanjenje od 3,2 posto", pojašnjavaju iz Vanjskotrgovinske komore.

Iz Komore dodaju da 90 posto uvoznog piva dolazi sa susjednih tržišta Srbije i Hrvatske, te da je situacija malo pozitivnija nego ranijih godina, kada je riječ o prosječnoj cijeni uvoza po hektolitru.

"To bi se moglo pripisati činjenici da negativna globalna ekonomska kretanja i porast cijena koštanja sirovina i ambalaže, te drugih inputa, nisu zaobišli ni ovaj sektor i da je došlo do rasta prosječnih jediničnih vrijednosti proizvoda", ističu iz Komore i dodaju da se tako u prvih šest mjeseci za prosječnu jediničnu vrijednost jednog hektolitra piva iz Srbije plaćalo 97,2 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navode, u prilog ovoj konstataciji idu poređenja sa prethodnim razdobljem, pa je tako u prvom polugodištu 2022. godine, ona iznosila 70 KM po hektolitru, a u pretpandemijskoj 2019. godini, prosječna jedinična vrijednost uvoza iznosila je 54,70 KM po hektolitru piva.

"Iako su zabilježeni pozitivni pomaci u posljednje vrijeme kada je izvoz u pitanju, kao i činjenica da se otvaraju nova tržišta za domaće pivare, od početka godine i tržište Rusije, ipak ovaj sektor je u velikom deficitu, i u prvih šest mjeseci iznosio je 73,1 milijun KM", dodaju iz Komore.

U prvom polugodištu u Srbiju je izvezeno pivo u vrijednosti od oko 3,5 milijuna KM, Hrvatsku oko 656.000 KM, Crnu Goru oko 349.000 KM, Italiju oko 290.000 KM, a Rusku Federaciju oko 157.000 KM. Uvoz iz Srbije iznosio je oko 43,6 milijuna KM, Hrvatske oko 26,9 milijuna KM, Slovenije oko 5,1 milijun KM, Crne Gore oko 1,1 milijun KM, a Njemačke oko 800.000 KM.

Vezani članci