Polako ali sigurno Zračna luka Tuzla ruši sve rekorde

Vidi originalni članak
Međunarodna zračna luka Tuzla planira da 2017. uposli oko 25 radnika, s obzirom na to da će Wizz Air uvesti šest novih linija, a u nerednoj godini stiže i drugi bazni zrakoplov ove mađarske tvrtke.

Također, priliku za posao nudi i sam Wizz Air, koji planira da obuči i zaposli do 40 radnika. Ukupno, u narednoj godini na tuzlanskoj zračnoj luci posao će dobiti oko 65 radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi bazni zrakoplov će omogućiti Wizz Airu i povećanje broja letova na postojećim rutama iz Tuzle za Eindhoven, Gothenburg, Malmo, Frankfurt Hahn...

Wizz Air je također pokrenuo nedavno i dvije nove rute iz Tuzle, za Billund i London, dok će u prosincu biti ostvaren i prvi let za Berlin.

Za 2017.godinu već od ožujka su planirani i letovi za Bratislavu, Köln, Friedrichshafen, Nürnberg i Växjö.

Sa novim linijama, Wizz Air nudi ukupno 16 nisko-tarifnih ruta u sedam zemalja iz Bosne i Hercegovine. Svi letovi su već u prodaji, a mogu se rezervirati na wizzair.com po cijeni od 29,99 KM.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Tuzla uspjela

- Godišnji promet bio samo 3 - 4 tisuće putnika
- Aerodrom bi radio samo nekoliko mjeseci ljeti, a zimi bio uglavnom zatvoren, radnici na tzv. "preraspodjeli radnog vremena" (na nepopularnom "čekanju" ).
- Promet uglavnom bio baziran na povremene charter letove, medicinske letove i letove poslovne avijacije
- Aerodrom stanovnicima TK i regije nije nudio nikakve redovne letove - konekcije prema Europi i svijetu,
- U travnju 2013. godine Međunarodni aerodrom Tuzla je potpisao ugovor s niskotarifnom aviokompanijom Wizz Air
- Otvaranjem avionskih linija s aerodroma Tuzla na bazi potpisanog ugovora stvaraju se pretpostavke za brži razvoj gospodarstva i turizma na TK
- Pokazatelji nakon dolaska Wizz Air-a Broj destinacija : •3 u 2013 godini, (Malmo, Geteborg, Basel) •5 u 2014.godini, (+ Dortmund i Eindhoven) •9 u 2015.godini, (+ Oslo, Stockholm, Frankfurt Han i Memingem)
- Od lipnja 2015.godine otvorena baza pri čemu je broj letova tjedno s 14 porastao na 21.
- Osnovana je kompanija Wizz Air Bosnia sa sjedištem na aerodromu Tuzla.
- U ovoj kompaniji je uposleno 16 novih radnika za potrebe kabinskog osoblja.
- Dodatne usluge koje se pružaju Wizz Airu na aerodromu su: Noćno čišćenje zrakoplova, usluge opskrbe vodom, linijsko održavanje zrakoplova te znatno veće količine avionskog goriva koje se prodaju Wizz Airu

 

Na kraju, ključno pitanje je, 'kako Tuzla može, a Mostar ne može', 'što Tuzla ima, a Mostar nema'? 'Zlobnici' bi rekli - pamet! Ali, to bi rekli 'zlobnici'.

Vezani članci