KREĆU RADOVI U HERCEGOVINI Raspisan natječaj za dionicu Tunel Kvanj-Buna

Vidi originalni članak

JP Autoceste FBIH raspisale su danas natječaj za izvođenje građevinskih radova na Koridoru Vc: dionica Tunel Kvanj-Buna kroz Hercegovinu, doznaje Akta.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok za prijem ponuda je 24.2.2020. godine, a vrijeme za završetak je 36 mjeseci.

Podsjetimo, poddionica je duga 5,2 km, a sam tunel Kvanj, u dužini od 8,6 kilometara, financira se zajmom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Za izgradnju dionice autoceste na Koridoru Vc 2017. godine Europska investicijska banka (EIB) odobrila je kredit u iznosu od 100 milijuna eura.

S ciljem omogućavanja izgradnje autoceste na Koridoru Vc, poddionica Tunel Kvanj – Buna, Federalna vlada je sredinom ove godine donijela Odluku o izuzimanju šumskog i poljoprivrednog zemljišta kojom se njegova namjena mijenja u građevinsko.

Inače, izgradnji autoputa na spomenutoj trasi protivili su se brojni stanovnici šireg prostora Mostara iz više razloga. Pored toga, poseban problem na dionici tunel Kvanj – Buna predstavljao je proces deminiranja tla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Autocesta su tada rekli kako za određivanje trase nove autoceste nije nadležno to poduzeće nego federalne institucije vlasti.

Izgradnjom dionice Mostar jug – Buna koja je podijeljena na dvije poddionice Mostar Jug - Kvanj i Kvanj – Buna (tunel Kvanj), povezat će se Mostar s europskom mrežom autocesta i činiti funkcionalnu neprekinutu autocestu od granice Bijača pa sve do ulaska u Mostar, što je od neprocjenjivog značaja za bh. građane, tvrtke i poduzetnike.

U nastavku pogledajte vizualizaciju koja prikazuje tunel Kvanj, vijadukte Perilu i Brijeg, mostove preko rijeke Bunice, Bune, tunel Goricu te petlju Mostar jug.

https://www.youtube.com/watch?v=FrNtexj639E&feature=emb_logo

Vezani članci