ELMEDIN KONAKOVIĆ "Pa lakše je organizirati pregovore Ukrajine i Rusije, nego ove naše oko izbornog zakona"

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

"Mi se okupljamo s tezom da Hrvati trebaju birati člana Predsjedništva ili ne trebaju, i ta tema dominira javnim prostorom u BiH, što je po meni apsolutno pogrešno", kaže predsjednik NiP-a, prenosi Avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuno smo zanemarili da je naša obaveza implementacija presuda i da je zapravo to pitanje koje visi nad glavom građana BiH godinama i koje se bezuspješno, vjerojatno svjesno, godinama ne rješava, kazao je danas u Sarajevu Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde uoči nastavka pregovora o Izbornoj reformi. 

Mi smo zagovornici implementacije presuda

-"Mi se okupljamo s tezom da Hrvati trebaju birati člana Predsjedništva ili ne trebaju, i ta tema dominira javnim prostorom u BiH, što je po meni apsolutno pogrešno. Mi smo zagovornici implementacije presuda i bili bismo sretni ako sa ovih pregovora odemo sa zaključcima ili dogovorom da svaki građanin BiH na svakom njenom pedlju može biti kandidat za svaku funkciju, a naravno time i funkciju člana Predsjedništva.

"Dakle, član Predsjedništva Srbin iz Sarajeva, Bošnjak iz RS-a, Židovi, pripadnici romske populacije u slučaju dogovora mogli biti kandidati. Hoće li biti Željko, Dragan, Bakir, Dino mene to puno manje ili me skoro ne zanima", rekao je Konaković.

Naša druga važna intencija ili naš drugi cilj, kaže Konaković, smatra da klubovi naroda na razini država gube etnički prefiks.

Precizna formulacija Schmidta

"Dakle, da se ta tri kluba ne zovu više klub Bošnjaka, klub Hrvata i klub Srba i tada bismo značajno iskoračili prema građanskom uređenju države BiH. Još jedan od ciljeva jest fer i pošteni izbori, dakle riječ je o dijelu zakona koji regulira ovu oblast i koji je dosta dobro pripremljen i ukoliko bi se usvojio, možda ne baš ove, ali već naredne izbore, lokalne, imali bismo s puno većim kredibilitetom i manjom šansu za bilo kakvu krađu. Niz je važnih procesa koji bi se otkočili usvajanjem izmjena Ustava i usvajanjem naravno Izbornog zakona, ali ja razumijem da je fokus na ove prve dvije stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim reći jednu vrlo važnu okolnost, jer snovi koje mi sanjamo, ja prvi, a vjerojatno i sve moje kolege, pogotovo s ljevice, o građanskom uređenju države – jedan čovjek jedan glas, dakle su nešto čemu mi stremimo. Imali ste jučer preciznu formulaciju visokog predstavnika koji još jednom potvrđuje da je ovo zemlja konstitutivnih naroda i ostalih koji u njoj žive. Dakle, ako netko ima čarobni štapić da nam kaže, pogotovo kolege koje nas prozivaju što pregovaramo, ja bih se vrlo rado učlanio u tu stranku koja može riješiti taj problem onako kako je oni sanjarski vide. S druge strane ne pristajemo da to bude razlog da blokade nastavimo. Ne pristajemo da to bude razlog za blokade. Pregovaramo iako nas to politički košta. To me ne zanima. Vjerojatno bi bilo lakše organizirati pregovore oko Ukrajine i Rusije nego ove", rekao je Elmedin Konaković. 

Vezani članci