DVA IZ MOSTARA Evo koji su fakulteti izdavali lažne diplome

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prema nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su jučer deset osoba u operativnoj akciji "Klaster“ koje su osumnjičene za izdavanje lažnih diploma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustavna korupcija

Radi se o visokim dužnosnicima sveučilišnih i fakultetskih ustanova u BiH, a pretresi su obavljeni u više bh. gradova i Distriktu Brčko.

Prema informacijama Avaza, u pitanju su: Nezavisni univerzitet NUBL Banja Luka, Prometej Banja Luka, PiM Banja Luka, Aperion Banja Luka, UPS Banja Luka, Internacionalni univerzitet Travnik, Internacionalni univerzitet Distrikt Brčko, CKM Mostar i Union Mostar.

Aktivnosti se realiziraju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji, zajedno sa SIPA-om, na suzbijanju organiziranog kriminala i sustavne korupcije, povezane s nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH, rečeno je iz Tužiteljstva BiH.

“Avaz” otkriva da su osumnjičeni dekani, rektori i profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Prcić, Dragan Ilić, Goran  Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović, Mirko Tufegdžija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50 diploma

Većina ih je jučer i uhićena, a pronađeno je i privremeno oduzeto 165.000 KM. Sumnja se da su osumnjičeni nezakonitim aktivnostima stekli imovinsku korist višu od 600.000 KM. 

Saznaje se da su ih otkrili prikriveni istražitelji SIPA-e koji su radili skoro dvije godine na istrazi. Sve su snimili i dokumentirali. 

Radi se o više od 50 lažnih diploma koje su izdali i zauzvrat uzeli novac. Lažne diplome su dobila i trojica prikrivenih istražitelja, koja su, služeći se lažnim identitetima, upisala fakultete i razotkrila cijelu organizaciju.

Oni su ekspresno dobili diplome. Sumnja se da su pojedinci plaćali oko 30.000 eura za brzo “školovanje”.

Vezani članci