Pronađen napadač na franjevačkog svećenika

Vidi originalni članak
Kako je priopćio srbijanski MUP, uhićen je 35-godišnji Đ. P. iz Bača kojeg se tereti da je uzeo 15.000 dinara iz samostana te nanio teške tjelesne ozlijede svećeniku, piše RTV.

MVEP osudio napad

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije je ranije večeras osudilo današnji napad na gvardijana fra Josipa Špehara u Samostanu Uznesenja blažene Djevice Marije u vojvođanskom Baču.

Podsjetimo, opat franjevačkog samostana u Baču Josip Špehar prošle je noći napadnut i pretučen, a s ozljedama glave i tijela zadržan je u Kliničkom centru u Novom Sadu na pretragama, izvijestili su u petak srbijanski elektronički mediji.

Opat samostana u Baču bio je meta razbojničkog napada za koji se navodi da je "nezabilježen u Vojvodini" i čiji motivi za sada nisu poznati, ali se sumnja je riječ o pljački jer samostan čuva vrijedne primjerke vrlo starih rukopisa i drugih umjetnički vrijednih predmeta.

Kako navodi portal lista Blic, napad na opata i pljačku vrijednih spisa i novca iz samostana koji se nalazi u samom središtu Bača, osudio je općinski odbor vladajuće Srpske napredne stranke SNS i predsjednik općine Bač Dragan Stašević.

"Pozivamo nadležne državne organe da odmah reagiraju i učine sve kako bi čim prije otkrili i kaznili počinitelje", navodi se u priopćenju odbora SNS u Baču te naglašava kako će se SNS nastaviti "svom snagom boriti za pristojnu i uređenu državu u kojoj nema mjesta nasilju i kriminalu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prvim informacijama iz policije, cilj napada bila je krađa crkvenih dragocjenosti i relikvija, među kojima su i značajne ikone, spisi i drugi vrijedni predmeti.
"Uvjeren sam da je u pitanju razbojništvo čiji je osnovni motiv pljačka i vjerujem da ovo kazneno djelo nema drugu pozadinu", ocijenio je predsjednik općine Dragan Stašević i posvao sugrađane "da sačuvaju tradiciju međusobnog razumijevanja, multietničnosti, poštovanja različitosti i zajedničkog života, čime se ta općina odlikuje".

Karamarko: očekujem od nadležnih u Srbiji da pronađu napadača na katoličkog svećenika Špehara

Nešto ranije danas prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko osudio je u petak napad na opata franjevačkog samostana u vojvođanskom mjestu Baču, Josipa Špehara, koji je teško pretučen, te je izrazio očekivanje da će srbijanske vlasti pronaći počinitelje.

Osuđujem takav čin nasilja prema svećeniku i očekujem od srbijanskih tijela da što prije nađu počinitelja i da odgovore što se dogodilo jer to je ono što se ne smije događati, rekao je Karamarko u petak novinarima u Trogiru, gdje je bio na obilježavanju 26. obljetnice utemeljenja HDZ-a u tome gradu.
Istaknuo je kako želi vjerovati da motiv napada na svećenika Špehara nije motiviran njegovom nacionalnom i vjerskom pripadnošću, to što je Hrvat i katolik.
"Ja bih htio vjerovati da to nije motivirano njegovom nacionalnom i vjerskom pripadnošću hrvatskom narodu i rimokatoličkoj vjeri," poručio je Karamarko.

Opat franjevačkog samostana u Baču Josip Špehar napadnut je i pretučen u noći s četvrtka na petak, te je s teškim ozljedama glave i tijela, prevezen u Klinički centar u Novom Sadu. Prema prvim informacijama iz policije, cilj napada bila je krađa crkvenih dragocjenosti i relikvija, među kojima su i značajne ikone, spisi i drugi vrijedni predmeti.

Izvor: narod.hr

Vezani članci