Osuđivani kriminalac organizator prijevoza 50 kilograma skunka

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Organizirana skupina

Akcija je izvedena u utorak ujutro u Trebinju, Čapljini i Stocu, gdje je obavljeno više pretresa, te zaplijenjena droga čija je vrijednost na ilegalnom narkotržištu u zemljama zapadne Europe procijenjena na više od 100 tisuća eura. Svih sedam uhićenih je osumnjičeno za pripadnost organiziranoj kriminalnoj skupini koja je skunk s teritorija Crne Gore krijumčarila prema Hrvatskoj, i to preko teritorija BiH. Uhićeni će nakon saslušanja u službenim prostorijama biti predani Tužiteljstvu koje će odlučiti hoće li za njih od Suda BiH zatražiti pritvor.
Kako doznajemo, u Stocu su uhićeni Davor Jurković zvani Ganfa i Mustafa Rizvanbegović, a potom su uhićeni i Boro Vido, Spomenko Raguž, Branko Dronjić, Simo Derać i Vlado Bogdan. Jurković je označen kao organizator ove isporuke droge iz Crne Gore preko BiH i dalje u Republiku Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osuđivani Jurković

Davor Jurković je već odležao trogodišnju kaznu zatvora zbog nedopuštenog držanja i stavljanja u promet droga. Zanimljivo je da mu je i u tijeku ove godine Sud BiH bio odredio jednomjesečni pritvor zbog trgovine narkoticima. Na slobodu je, uz zabranu napuštanja boravišta i putovanja, pušten 16. rujna. Njegov otac Zdravko Jurković izdržava zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine zbog kaznenog djela organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelom neovlaštenog prometa opojnim drogama. Ta mu je presuda izrečena na osnovi sporazuma o priznanju krivnje.
U Tužiteljstvu BiH su naveli da je u okviru iste akcije ostvarena značajna suradnja s policijskim i pravosudnim tijelima Hrvatske, kojima su iz BiH proslijeđene informacije o krijumčarima droge, a koji u okviru uvezanog lanca djeluju i na teritoriju Republike Hrvatske. Tako je na osnovi informacija proslijeđenih iz BiH, u Hrvatskoj u proteklih nekoliko dana uhićeno više osoba, od čega dvije iz BiH, te je tom prilikom zaplijenjeno oko 37 kilograma skunka.

Dobra suradnja

U Tužiteljstvu su još kazali da je ova akcija primjer dobre suradnje policijskih i pravosudnih institucija u BiH i Hrvatskoj, te da će se ovakve aktivnosti nastaviti u budućnosti, kako na sprječavanju krijumčarenja drogom, tako i ostalim oblicima organiziranog kriminala. Inače, u tri dosadašnje akcije istog kodnog naziva "Prenj", koje su započele ljetos, a koje je po nalogu Tužiteljstva BiH izvela SIPA uz podršku ostalih policijskih agencija, uhićeno je skoro 30 osoba zbog sumnje da su preko Hercegovine krijumčarile skunk iz Crne Gore u Hrvatsku.

Pišu: H. Rovčanin i N. Dedić / dnevni-list.ba

Vezani članci