MOSTAR, GRUDE, LJUBUŠKI, POSUŠJE Kroz duhan oprali 36 milijuna KM

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su (7.7.2020. godine), po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, započeli operativnu akciju kodnog naziva 'Delta'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavljene su pretrage stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari na ukupno 29 lokacija na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje kaznenog djela 'Organizirani kriminal' u svezi s kaznenim djelima 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda' i 'Pranje novca', propisanih Kaznenim zakonom BiH.

Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji sa drugim osobama, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizirani kriminal radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duhan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama Bosne i Hercegovine, čime je proračun Bosne i Hercegovine oštećen za iznos od oko 36.000.000 KM po temelju neplaćene akcize na duhan za pušenje i cigarete.

Navedene aktivnosti provode se u suradnji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje i više policijskih agencija u BiH, navedeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Prema navodima 'Dnevnog avaza' u ovoj akciji, koja je započela rano jutros, osumnjičene su 34 osobe. Saznaju da je na čelu ove kriminalne grupe jedan Hercegovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U dosadašnjem dijelu su otkriveni i privremeno oduzete mašine za rezanje duhana, rezani duhan, tvornički obrađen duhan, duhan u listu, cigarete bez akciznih markica BiH, mobilni telefoni, oružje, određen iznos novca stečenog izvršenjem krivičnih djela, poslovna dokumentacija i pečat jedne firme", priopćeno je iz SIPA-e, a prenosi Klix.

Vezani članci