Djevojku uvukao u vozilo, prijetio ubojstvom i silovao

Vidi originalni članak
Protiv 28-godišnjeg muškarca Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu zbog silovanja 22-godišnje djevojke. Dvadesetosmogodišnjaka se optužnicom tereti da je 17. siječnja ove godine u Osijeku, uporabom fizičke sile i prijeteći da će ju ubiti, silovao 22-godišnju djevojku.
Kako doznajemo, muškarac je toga dana u ranim jutarnjim satima presreo 22-godišnjakinju pred jednim noćnim klubom u Osijeku, uvukao je u automobil, odvezao i silovao. Silovatelj je uhićen, a Županijsko državno odvjetništvo predložilo je produljenje istražnog zatvora.
Prema Kaznenom zakonu, za silovanje uz prijetnje smrću, 28-godišnjaka, ako mu se dokaže krivnja, prijeti kazna zatvora od jedne do deset godina. Kako doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku, 28-godišnjak ostaje u zatvoru.
- Istražni zatvor mu je produljen zbog opasnosti od ponavljanja djela. Jamstvo kao mjera opreza nije prihvaćeno zbog njegove ranije osuđivanosti zbog drugog kaznenog djela - kazao je glasnogovornik osječkog Županijskog suda.
Prema podacima MUP-a, prošle godine u Hrvatskoj je evidentirano 70 spolnih odnošaja bez pristanka, a silovanja čak 72. Godinu dana ranije, tijekom 2014., dogodilo se 57 silovanja. U 2015. dogodilo se i 18 pokušaja silovanja. U prošloj godini u 28 slučajeva silovatelji su bili nepoznate osobe.
U izviješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2015. godinu, navodi se da "podaci ukazuju na trend porasta kaznenog djela silovanja i to za oko 25 posto na ukupnoj populaciji, te čak za 100 posto kada se radi o bliskim osobama".

glas-slavonije.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci