Ciklona Eva donosi novu kišu

Vidi originalni članak
Vrućine ovoga tjedna, kako javlja Državni hidrometeorološki zavod, dosežu vrtoglave brojke, pa se hladna Moskva u svibnju pregrijala na 29 stupnjeva, a oko 30 je i u drugim dijelovima sjevernih krajeva Europe. I kod nas je slično, temperature se, kako je najavio "Crometeo", nakon velikih kiša penju na ljetnih 30 stupnjeva uz obalu, a ništa ugodnije nije ni na kopnu.

Ako ima nešto dobro za poplavljena područja, tada je to činjenica da će jako sunce makar dijelom isušiti neka područja i donijeti ljudima predah. No iako je nebo ovih dana čisto, oblaci bi tijekom vikenda ponovno trebali nadjačati sunce i donijeti mjestimične pljuskove, što je tek uvod u novu ciklonu sljedećeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteorolozi amateri iz "Crometea" svim velikim ciklonama daju imena, pa je tako prošla kriva za veliki potop bila Donat, a nakon nje dolazi Eva. Ime biblijsko, no ništa lijepo od nje, jer kako se sada čini, ovoga bi vikenda moglo kišiti na moru, ali i na kontinentu i opet dovesti do kataklizme i biblijskog potopa. Najavio je to za Slobodnu Dalmaciju još krajem 2012. godine ugledni klimatolog Krešo Pandžić iz DHMZ-a.

- Kao posljedicu globalnog zatopljenja imamo izraženije vremenske ekstreme, kao što su toplinski valovi, koji su češći i izraženiji od hladnih, koji se također pojavljuju, intenzivnije oborine praćene poplavama, dugotrajnije i jače suše, te jak vjetar, pijavice - kaže Pandžić.

Slobodna Dalmacija

Vezani članci