CIJENE OSTAJU ISTE Nema naznaka da će pojeftiniti piletina, peradare muče brojni problemi

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Cijene piletine i proizvoda od piletine u narednom razdoblju ne bi se trebale mijenjati, što znači da neće doći ni do njihovog pojeftinjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je rekao Edin Jabandžić, direktor kompanije “Madi” iz Tešnja i zamjenik predsjednika Koordinacije udruženja peradara živinara u BiH.

Podsjetimo, talas poskupljenja koji je zahvatio BiH zemlju doveo je i do viših cijena pilećeg mesa, pa je tako prošle godine kilogram fileta koštao čak 14 KM, piše Avaz.

Niz problema

Ta cijena se simbolično snizila i danas varira od 11 do 13 KM po kilogramu. Ekonomski stručnjaci naglašavaju da se cijene nikad neće vratiti na prijašnje, tako da je teško da će pileći file koštati 8 KM do 9 KM po kilogramu, kao prije godinu.

Baš poput poljoprivrednika i mljekara, i peradari se bore za opstanak i nadaju pomoći države kako bi proizvodnja opstala. Jabandžić je istaknuo da su problemi s kojima se peradari susreću mnogobrojni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo niz problema, prije svega tržište koje je dosta slobodno u odnosu na susjedne države, i problem je što smo zastali s radom na izvozu jaja jednodnevnih pilića na tržište EU. Također imamo problem neadekvatne količine proizvodnje žitarica u BiH. To su sve stvari koje muče peradarski sektor", naglasio je Jabandžić.

Analiza izvještaja

Osim pilećeg mesa, znatno su skuplja i jaja, pa je za školjku od 30 komada potrebno izdvojiti minimalno 11 KM.

Nebriga države za domaće proizvođače dovodi do toga da se farme zatvaraju i cijene idu u nebesa, a na kraju najviše ispaštaju građani BiH. U narednom periodu će biti provedena analiza iz koje će biti poznato koliko je farmi pilića ugašeno u 2022. godini.

"Čeka se analiza izvještaja iz prošle godine, nakon čega će se znati detalji o broju zatvorenih farmi", zaključio je Jabandžić.

Kongres u svibnju

Zakazan je 1. kongres peradara živinara, koji će biti održan od 10. do 12 svibnja u Banjoj Luci. "To će biti prilika da se prezentiraju svi potencijali peradarske proizvodnje u BiH, da se pokaže na kojem je trenutno nivou peradarstvo i da se ukaže na sve probleme koji muče peradarski sektor", kazao je Jabandžić.

Vezani članci