Završen sastanak šestorke u Mostaru: Evo što je dogovoreno

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...HDZ1990 dr. Božo Ljubić, HDZBiH dr. Dragan Čović, SNSD Milorad Dodik, SDS Mladen Bosić, SDP dr. Zlatko Lagumdžija, SBB Fahrudin Radončić u Mostaru su sastavili zajedničku izjavu i dogovor o principima sudjelovanja u vlasti. U priopćenju stoji da se obvezuju raditi na:

1. Izradi i donošenju ustavnih rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i pripadnika ostalih, odnosno građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda Bosni i Hercegovini, uključujući i usklađivanje Ustava BiH s odlukom europskog Suda u Strazburu za ljudska prava na način koji će osigurati izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo i Dom naroda BiH, tj. da pripadnici jednog naroda ne biraju predstavnike drugog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Ovom prilikom stranke šestorke potpuno reafirmiraju ranije dogovorene preuzete obveze. Ovime se također, reafirmira i dogovor koje su postigle stranke iz Federacije u odnosu na izbor Domova naroda.

3. Prioritet institucija vlasti na razini BiH je harmonizacija zakonodavstva sa EU standardima i izvršavanje obveza iz Mape puta, te da se žurno okonča izrada modela koordinacije pregovora sa EU u okviru aktivnosti koje već vodi Vijeće ministara u suradnji s entitetskim vladama.

4. Žurno pristupiti rekonstrukciji izvršne vlasti u Federaciji BiH, vodeći računa o kompatibilnosti parlamentarnih većina sastavljene od stranaka ove šestorke, a u cilju osiguranja, učinkovitosti i funkcionalnosti.

5. Osigurati da nadležne institucije, PSBiH, Vijeće ministara, entitetske vlade i parlamenti realiziraju već potpisane političke dogovore iz glede rješenja pitanja nepokretne vojne imovine i državne imovine iz ožujka 2012.

6. Osigurati uvjete za provedbu nužnih ekonomskih i socijalnih reformi u cilju zaustavljanja negativnog ekonomskog trenda, izlaska iz gospodarske krize, te stvaranja zakonskog okvira za povoljno ekonomsko okruženje koji će jamčiti ekonomsku stabilnost i ravnomjeran razvoj svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Naglasak treba biti na infrastrukturnim i energetskim projektima, a posebno na koridoru Vc. U tom smislu treba definirati rokove završetka projekta i financijske konstrukcije za realizaciju svakog neizgrađenog LOT-a.

8. Stranke šestorke smatraju kako je sporazum SNSD-SDP značajan doprinos poboljšanju ekonomskoj situaciji u BiH i jačanju institucionalne efikasnosti i zajednički će pristupiti realizaciji i dogradnji rješenja kroz zakonodavnu proceduru

9. Stranke šestorke podržavaju izbor predloženih kandidata iz SBB-a i SDP-a u Vijeću ministara.

10. Stranke šestorke, kao princip prihvaćaju stav da poziciju koja pripada određenoj stranci ostali sudionici parlamentarne većine će podržati.

Vezani članci