Zaradom od turizma BiH za pet godina može u BDP-u sudjelovati s 15 posto

Vidi originalni članak

... vlasti, u idućem razdoblju pojačati zajedničke aktivnosti na jačanju turističke djelatnosti i privlačenju što većeg broja stranih turista, piše Večernji list BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivano povećanje

Podaci koje je ovih dana iznijela Direkcija za ekonomsko planiranje BiH pokazuju kako upravo turizam zaslužuje posebnu pozornost u oblasti usluga jer ostvaruje više od polovine priljeva sektora usluga u BiH, ali zbog niza problema i loših zakona, loše koordinacije, malog ulaganja, bh. turizam još nije razvio svoje prave potencijale.

Spominje se i analiza Svjetskog vijeća za putovanja i turizam u kojoj se predviđa da bi zaradom od međunarodnih posjetitelja i turističkih proizvoda BiH mogla generirati 15% bh. izvoza do 2019. godine.

Ukupan doprinos turizma BDP-u je tek niskih sedam posto, a prema svjetskim procjenama, mogao bi do 2012. narasti za 6,2 posto. Porazni su također podaci iz izvješća o konkurentnosti putovanja i turizma 2017. u kojem je BiH rangirana na 113. mjesto među 136 zemalja svijeta i najlošije je pozicionirana zemlja na prostoru Balkana.

Unatoč hvalospjevima koje su o turističkim potencijalima i prirodnim ljepotama proteklih nekoliko mjeseci objavili ugledni svjetski mediji, poput CCN-a, The Newyork Timesa, The Guardiana, te specijalizirani časopisi za turizam, u 2016. turisti su ostvarili tek 1,148.530 posjeta. Kad se to usporedi s 2015. godinom, više je za 11,6%, a povećao se i broj noćenja domaćih turista te je veći za 2,5%, dok je broj noćenja stranih turista veći za 15,1% u odnosu na 2015. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ukupno ostvarenom broju noćenja udio domaćih turista je 30,9% i 69,1% stranih turista.

- Turizam u Bosni i Hercegovini pokazuje trend rasta i ima potencijal uvećati svoj razvojni čimbenik. Ulaganje u turizam podrazumijeva različite forme turizma. Kulturni turizam temeljen na povijesti, materijalnom nasljeđu (zanatima, tradiciji) i na enogastronomskim produktima.

Kada je kulturni turizam u pitanju, trebamo razmotriti nekoliko uloga: obrazovnu, kulturnu i rekreacijsku ulogu kulturnog turizma. Avanturistički turizam, ekoturizam, zanimanje za folklor, zanate, toplički turizam i mnoge druge kategorije samo su neke od vrsta kulturnog turizma koje se mogu razviti u BiH.

Prednosti BiH

Materijalno-kulturno nasljeđe može biti dobar početni temelj i instrument lokalnog razvoja u BiH zbog obilja nasljeđa i zbog kompatibilnosti s razvojem kulturnog turizma. Baziranje na mala i srednja poduzeća, koja promoviraju materijalno-kulturno nasljeđe, dopušta razvoj na osnovi lokalnih specifičnosti i karakteristika regije. I

z Vanjskotrgovinske komore BiH predlažu izmjene jedinstvene stope PDV-a. Traže uvođenje niže stope PDV-a na turističke usluge u skladu s praksom zemalja okruženja, što bi trebalo predložiti Vijeće ministara BiH. Također se zalažu za drukčije oporezivanje izvoza turističkih usluga jer postojeći diskriminira ovaj sektor i čini ove usluge skupljim i nekonkurentnijima. Traže izjednačavanje tretmana izvoza turističkih usluga s izvozom robe, odnosno oporezivanje nultom stopom PDV-a.

Vezani članci