Žalosno i tužno: Za ubojstvo i mučenje hrvatskih civila pet godina zatvora

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Šegu, bivšeg pripadnika Vojne policije 307. brigade Armije BiH (ABiH), Sud BiH proglasio je krivim zbog učešća u ubojstvima, mučenjima i prisiljavanju na rad Hrvata u srpnju 1993. koji su bili zatvoreni na više lokacija u Bugojnu.

- Sud je, pored priznanja o krivici, cijenio i prihvatio sve dokaze Tužiteljstva BiH, a koje odbrana nije osporila. Ti dokazi potkrepljuju činjenične navode optužnice, i zato je sporazum prihvaćen, kazao je Ljubomir Kitić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Optužnica protiv Šege potvrđena je u ožujku ove godine, a optuženi je 23. svibnja sklopio sporazum kojim je priznao krivicu za ratni zločin protiv stanovništva.

Šego je priznao krivicu da je skupa s drugim vojnim policajcima ABiH 26. srpnja 1993. u Marksističkom centru u Bugojnu pretukao Vlatka Kapetanovića, kojeg je potom u crnom "mercedesu" odvezao u naselje Guvno, gdje ga je ubio.

Prema navodima sporazuma Šego je krajem srpnja 1993. iz Marksističkog centra izveo grupu zarobljenika Hrvata koje je odveo na prinudni rad u naselje Vrbanja, gdje su bili primorani da sakupljaju i ukopavaju leševe pripadnika ABiH.

Šego se sporazumom obavezao da će “pomagati Tužiteljstvu BiH i svjedočiti u svim budućim predmetima koji se tiču dešavanja u Bugojnu”.

Sudsko vijeće je Šegu oslobodilo obaveze plaćanja troškova postupka, a oštećeni s imovinskopravnim zahtjevima upućeni su na parnicu.

- Vijeće je s posebnom pažnjom cijenilo interese oštećenih, i u tom smislu smo provjerili da li je Tužiteljstvo BiH upoznalo žrtve o sporazumu i da li su oni saglasni s potpisivanjem. Nakon što je utvrđeno da je to učinjeno i da je njihova želja da budu upućeni na parnicu s imovinskim zahtjevima, Sud je prihvatio sporazum, kazao je Kitić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća se u obrazloženju presude posebno osvrnuo na olakšavajuće okolnosti zbog kojih je Sud prihvatio “maksimalno ublažavanje kazne”.

- Činjenica da je optuženi bezuvjetno priznao zločin, da se obavezao kako će aktivno pomagati Tužiteljstvu BiH, te porodične okolnosti u kojima se nalazi, predstavljaju posebne olakšavajuće uvjete u ovom slučaju. Sam čin sporazuma imao je i poseban odjek među žrtvama, koje su pozdravile ovu odluku, istakao je Kitić.

S obzirom na to da se Šego branio sa slobode, Sud mu je nakon izricanja presude odredio pritvor koji će trajati do upućivanja na izdržavanje kazne, prenosi BIRN.

Fena

Vezani članci