Vrh Armije BiH u Konjicu odgovoran za ratne zločine u Bradini

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Državno tužiteljstvo je istovremeno donijelo zapovijed o provođenju istrage protiv više od deset osoba.

"Istraga je otvorena zbog počinjenih ratnih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Konjica", navedeno je u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je istaknuto u priopćenju je svakako da je nakon prikupljenih dokaza Tužiteljstvo BiH donijelo zapovijed o provođenju istrage uglavnom iz zapovjednih struktura Armije RBiH, HVO-a i Štaba teritorijalne obrane u tom periodu u Konjicu, kao i izravnih izvršitelja ovih zločina, pišu Nezavisne novine.

Istraga je pokrenuta nakon što su "Nezavisne" u ponedjeljak objavile da Tužiteljstvo BiH šuti o istrazi protiv Alagića, Špage i Landže i da nikada nisu odgovorili na dva dopisa Mirka Lujića, direktora SIPA. Lujić je tražio da mu se kaže u kojoj je fazi istraga protiv Alagića, Špage i Landže, jer su njih trojica zaposlena u SIPA i to na visokim pozicijama. Izvor "Nezavisnih" je ispričao da je Lujić zavisno od odgovora iz Tužiteljstva htio smijeniti spomenutu trojku.

"Mislim da ima dovoljno dokaza da budu procesuirani Alagić, Špago i Landžo, ali da ih očigledno neko štiti. Haški tribunal je tokom svojih istraga fokus stavljao na sukobe između Armije RBiH i HVO-a na tom području, a malo manje se vodio srpskim žrtvama u Konjicu, Bradini...", rekao je Janko Velimirović, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS, i dodao da se nada da se to "zapovjednih struktura RBiH" odnosi na Sefera Halilovića, koji je, kako je on istakao, u lancu zapovjedne odgovornosti prvi kada su u pitanju zločini nad Srbima u tom kraju. Udruženja žrtava rata iz RS ističu da su Alagić, Špago i Landžo puki izvršiitelji zločina, a da najviše odgovornosti imaju Halilović, Alija Izetbegović i Ejup Ganić.

Nezavisne podsjećaju, istraga protiv Alagića, Landže i Špage otvorena je 2007. godine, a obustavljena 2009. godine i to po nalogu tadašnjeg međunarodnog tužitelja Davida Shvendimena. Istragu je ponovo, na zahtjev Saveza logoraša RS, otvorio Milorad Barašin, nedavno suspendirani glavni tužitelj Tužiteljstva BiH. U međuvremenu su svi spomenuti dobili nove odgovorne dužnosti u državnim sigurnosnim strukturama.

"Ti odnosi u Tužiteljstvu BiH su se malo poremetili otkako je otišao Barašin. Ono što je sigurno jeste da postoje brojni dokazi za zločine koji su počinjeni nad Srbima u tim krajevima i nadati se da će neko odgovarati za to", istakao je Velimirović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema navodima iz ranije prijave koja je podnesena protiv Alagića i Špage, navedeno je da su Alagić, kao ratni zapovjednik policije u Konjicu, te Špago i Landžo, kao jedni od lokalnih zapovjednika takozvane Armije RBiH, odgovorni za ubojstva oko 50 Srba na širem području te općiine. Terete ih za paljenje i uništavanje srpske imovine u selima Glavatičevo i Bradina.

Ono što gotovo jednoglasno ističu predstavnici i udruženja žrtava rata iz RS jeste da ta istraga neupitno vodi do Halilovića o čijoj ulozi u ubojstvima i mučenju Srba postoje dokazi.

Prema raspoloživim podacima, prvi ratni zapovjednik muslimanske armije jedan je od najodgovornijih za napad na selo Bradina, gdje je likvidirano 40 civila i odvedeno više od 400 Srba u zloglasni logor u Čelebićima, gdje su muškarci ubijani, mučeni i premlaćivani do smrti, a žene zlostavljane i silovane. Logor "Čelebići" je, inače, prvi logor za Srbe u BiH.

Vezani članci