Vlada Federacije BiH prodaje 8 državnih kompanija

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...za sjednicu planiranu za 9. veljače donošenje odluka o načinu, odnosno metodama prodaje osam državnih kompanija, saznaje "Dnevni avaz".

Ako odluke budu izglasane, započela bi privatizacija 67 posto državnog kapitala u "Energoinvestu" i "Hidrogradnji", 66,56 posto u "Šipad export-importu", 39,91 posto u Tvornici duhana Sarajevo i 45,49 posto u "Sarajevo-osiguranju". Zainteresirani investitori moći će preuzeti i preostali paket od 22,12 posto u "Energopetrolu", kao i po 51 posto u Remontnom zavodu Travnik i "Unisu - Udruženoj metalskoj industriji" iz Sarajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri kompanije bile bi prodane putem tendera, a to su "Energoinvest", "Šipad export-import", Remontni zavod i "Unis - Udružena metalska industrija". Kupci bi do "Hidrogradnje" trebali doći putem neposredne pogodbe, a do manjinskih državnih paketa u "Energopetrolu", "Sarajevo-osiguranju" i TDS-u izvanrednom aukcijom na Sarajevskoj burzi. Radi postizanja bolje cijene potencijalni novi vlasnici morali bi kupiti isključivo cijele pakete dionica.

Kako saznaje sarajevski list, postoji mogućnost da se odluka o privatizaciji pojedinih kompanija odgodi za neku drugu sjednicu Vlade FBiH, a da se krene u potragu za kupcima samo nekoliko poduzeća.

Neslužbeno, odluke o privatizaciji "Energopetrola" i "Hidrogradnje" najvjerojatnije bi trebale biti donesene, jer postoje zainteresirani kupci s kojima je Vlada FBiH u priličnoj tajnosti već pregovarala. Najviše šansi za brzu promjenu vlasnika navodno ima sarajevska "Hidrogradnja". Jedna poznata kompanija iz BiH navodno je zainteresirana da je privatizira kako bi stekla reference u izgradnji energetskih objekata.

Koliko vrijedi državni kapital

• 47.391.956 KM - "Hidrogradnja"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

• 147.897.500 KM - "Energoinvest"

• 8.350.287 KM - "Šipad export-import"

• 2.595.232 KM - Remontni zavod Travnik

• 24.672.490 KM - "Unis - Udružena metalska industrija"

• 26.351.457 KM - "Sarajevo-osiguranje"

• 15.188.891 KM - "Energopetrol"

• 51.153.126 KM - TDS

dnevni avaz

Vezani članci