Vjekoslav Bevanda: Novac od akciza bit će korišten za gradnju autocesta

Vidi originalni članak

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić naveo je danas koji su sve zakoni usvojeni, kazavši da je usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, sa pratećim setom zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Vijeće ministara BiH je usvajanjem ovog seta zakona uradilo svoj dio posla u ispunjavanju preduvjeta za nastavak aranžmana sa MMF-om. Ovi zakoni poslani su u parlamentarnu proceduru - kazao je Zvizdić, koji se nada da će oba doma Parlamenta BiH u skorije vrijeme zakazati sjednicu kako bi bili stvoreni realni uvjeti za realizaciju i implementaciju aranžmana sa MMF-om, prenosi Dnevni avaz.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je da ministri iz Saveza za promjene nisu glasovali za izmjene i dopune zakona o akcizama te da su tražili usvajanje takozvanog "plavog dizela".

- Tražili smo da se ovaj novi namet ublaži za one koji će biti najugroženiji a to su poljoprivrednici. Ovo usvajenje od 15 feninga bez ikakvog plana dovest će poljoprivrednike u tešku sitauciju. Mi smo tražili uvođenje plavog dizela, da se izdovoji 2 do 3 feninga iz entitetskih budžeta i da se daju poljoprivednicima ili da se odlukom izuzmu poljoprivrednici. No, za to nije bilo suglasnoti - kazao je Šarović.

Ministar Bevanda kazao je da je potrebno razdvojiti efekte izmjena zakona, ukoliko one prođu parlamentarnu proceduru.

- Ispunili smo uvjete MMF-a i entiteti će dobiti drugu tranšu. Drugi dio koji je također važan, odnosi se na ugovore s EBRD-om i Kuvajtskim fondom vrijedni 400 milijuna za cestovnu gradnju. S obzirom da su naprevljene analize naših kompanija Ceste i Autoceste, koje su pokazale da one nisu u mogućnosti otplaćivati kredit, ova sredstva neće biti korištena za krpljenje budžetskih rupa. Novac prikupljen akcizama će ići na račun Cesta i Autocesta i on će biti korišten za optlati kredita koji se koristi za gradnju - kazao je Bevanda.

Vezani članci