VELIKI BROJ U ZADNJA TRI DANA Pripadnici Granične policije BiH spriječili 4200 nezakonitih prelazaka granice

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Pripadnici Granične policije BiH su od početka godine odvratili više od 4.200 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, a samo u posljednja tri dana spriječeno ih je više od 400.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan područja graničnih prijelaza, odnosno u graničnom pojasu, a u posljednje vrijeme sve je veći migracijski pritisak na području koje pokrivaju postrojbe GP BiH Velika Kladuša i Izačić.

Granična policija BiH spriječila 4200 migranata da uđu u BiH

Tijekom poduzimanja aktivnosti u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice u samo posljednja tri dana zatečeno je više od 400 stranih državljana, a najviše ih je iz Maroka, Afganistana, Pakistana, Turske, Bangladeša i drugi, priopćeno je iz GP BiH.

Najveći broj osoba zatečenih u nezakonitom prelasku, nakon obrade, smješteni su u prihvatnom migrantskom centru "Lipa" u Bihaću, dok se ugrožene kategorije osoba (žene, djeca, maloljetnici) smještaju u kamp "Borići". 

Specijalizirane jedinice Granične policije pomažu pripadnicima postrojbi GP Velika Kladuša i Izačić u obavljanju pojačanih aktivnosti s ciljem sprječavanja nezakonitih prelazaka državne granice, presijecanja migrantskih ruta te otkrivanja i procesuiranja osoba koje se bave krijumčarenjem migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Granična policija BiH spriječila 4200 migranata da uđu u BiH

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković ističe da se na terenu gdje je najveći migracijski pritisak poduzimaju složene mjere i radnje uz primjenu svih raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava u zaštiti državne granice.

"Iako su ljudski resursi GP BiH limitirani, policijski službenici Granične policije profesionalno i uspješno provode aktivnosti na sprječavanju nezakonitih migracija, a na mjestima gdje je zabilježen najveći broj nezakonitih migracija, raspoređeni su pripadnici Granične policije iz drugih postrojbi“, rekao je Kuprešaković.

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti na području Velike Kladuše i Izačića podršku Graničnoj policiji BiH pružaju i službenici Službe za poslove sa strancima – Terenski centar Bihać, kao i humanitarne organizacije IOM i CWS te MUP USK.

Iz Granične policije BiH poručuju kako kontinuirano nastavljaju raditi na aktivnostima vezanim za nezakonite migracije ulažući maksimalne napore i sva raspoloživa sredstva u zaštitu državne granice.

Vezani članci