Uskoro će se od Mostara do Sarajeva putovati 45 minuta

Vidi originalni članak
...i otkloniti nesporazumi i nedoumice, nastavit će se danas razmatranjem izgradnje koridora Vc i drugih važnih prometnica u Federaciji, piše Večernji list BiH.

Proći će se svi detalji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnjem sastanku će, kako je najavljeno, nazočiti predsjednici triju stranaka, Dragan Čović (HDZ BiH), Bakir Izetbegović (SDA) i Fahrudin Radončić (SBB) te premijer FBiH, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, ministri financija i prometa na državnoj i entitetskoj razini, kao i direktori i članovi uprava Autocesta, odnosno Cesta FBiH, kako bi se raspravili svi detalji o koridoru koji prolazi kroz Federaciju BiH.

Čović je jučer izjavio kako se na cestogradnji može temeljiti razvoj sljedećih 4 - 5 godina.

- Mislim na koridor Vc, brze ceste i druge rangirane ceste. Želimo vidjeti kako bi dio Jadransko-jonskog koridora išao kroz BiH, da čvorište bude Počitelj. Time bi BiH dobila još 60 kilometara ne samo cestovnog, već i energetskog koridora, što bi je svrstalo u središte zbivanja kada je u pitanju EU - izjavio je Čović. Slične izjave ovih dana dolaze i od Bakira Izetbegovića koji tvrdi da koridor Vc treba biti izgrađen za pet godina, nakon čega će se dva i pol sata putovati od Sarajeva do Bihaća, a 45 minuta od Mostara do Sarajeva. Probijanje tunela od Konjica prema Mostaru dovest će, kaže on, do toga da se između ta dva grada putuje 20 minuta.

Hercegovina i dionice

Infrastrukturni projekti, poput gradnje autocesta i brzih cesta, hidroelektrana i sličnih projekata, zaposlit će, kaže Izetbegović, najmanje 20 do 30 tisuća ljudi u građevinskom sektoru. Konkretnije informacije o aktivnostima na cestogradnji bit će poznate nakon današnjeg sastanka, a konkretni rezultati svakako bi trebali biti i početak gradnje brze ceste kroz Lašvansku dolinu te veći broj gradilišta autoceste u Hercegovini. U Hercegovini je do sada izgrađena samo dionica od graničnog prijelaza Bijača do Zvirovića, zbog čega su Hrvati nezadovoljni.

Vezani članci