UPOZORENJE STANOVNIŠTVU U DIJELU BIH Stižu obilne padaline, moguć porast vodostaja rijeka, pojava klizišta...

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Uprava Civilne zaštite Republike Srpske je najavila da se od 16. do 20. siječnja očekuju obilne padaline uz jak do olujni jugo i upozorila na mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka, pojavu klizišta i značajan porast velikih rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše padalina se očekuje u utorak i srijedu, kažu iz Republičke uprave Civilne zaštite i dodaju da će zbog relativno toplog vremena uglavom padati kiša, a snijeg samo na višim planinama i ponegdje u nižim predjelima na zapadu.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, najveća količina padalina se očekuje u Hercegovini, ponegdje i više od 250 milimetara po metru kvadratnom, Sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju od 80 do 150 milimetara, te na zapadu od 60 do 120 milimetara.

Uz zahlađenje kiša će u četvrtak krajem dana i u petak preći u snijeg uz formiranje i nagli porast snježnog pokrivača, piše Srna.

Iz Republičke uprave navode da se obilne padaline, ponegdje i preko 400-500 milimetara očekuju u Crnoj Gori, što može prouzrokovati ekstreman porast vodostaja rijeka u slivu Drine.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) za ponedjeljak predviđaju pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima sa kišom u južnim i jugozapadnim područjima, a tijekom dana sa kišom i u ostalim dijelovima, na planinama će padati snijeg. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 5, na jugu zemlje do 8, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10, na jugu zemlje do 13 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak se očekuje pretežno oblačno sa kišom, na planinama će padati snijeg. Kiša će lokalno biti i intenzivnija. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6, na jugu zemlje do 8, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10, na jugu zemlje do 13 stupnjeva.

Za srijedu meteorolozi predviđaju pretežno oblačno sa kišom, na planinama će padati snijeg. U jutarnjim satima padaline se očekuju u zapadnim i jugozapadnim područjima, a tijekom dana padaline se očekuju i ostalim dijelovima. Kiša će lokalno biti i intenzivnija. Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6, na jugu zemlje do 8, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10, na jugu zemlje do 13 stupnjeva.

Vezani članci