Ujedinjuje se zdravstvo u BiH

Vidi originalni članak

Naime, prije nekoliko dana i službeno je ukinut Kliničko-bolnički centar Banja Luka i preregistriran u Univerzitetsku bolnicu, što je daleko niži organizacijski i stručni stupanj i formalno-pravno je svrstan u kategoriju regionalnih bolnica poput onih u Trebinju, Prijedoru, Bijeljini, Doboju... Prema zakonskim propisima koji su na snazi u RS-u, bolnice u tom entitetu svrstane su u četiri razine, piše Dnevni list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva razloga

Iz Vlade RS-a su priopćili da je preregistracija čisto tehničko pitanje, međutim, zdravstveni radnici ne misle tako i pozivaju se na precizne međunarodne standarde kojima su kategorizirane zdravstvene ustanove. Sindikat zdravstvenih radnika zatražio je da se odluka odmah stavi izvan snage "jer je urušen zdravstveni sustav i RS se time odriče svojih ustavnih nadležnosti". Podvučeno je da će Sindikat poduzeti sve da odluka bude oborena.

U banjolučkim političkim krugovima može se čuti da iza ukidanja Kliničko-bolničkog centra Banja Luka stoje dva razloga - jedan su osobni interesi političkih moćnika u entitetu, a drugi međunarodne obveze Bosne i Hercegovine. Ukidanjem KBC-a otvara se mogućnost privatiziranja dijelova Univerzitetske bolnice kroz formu takozvanog javno-privatnog partnerstva i već se uvelike priča da je sve urađeno kako bi moćnici poput Milorada Dodika, predsjednika RS-a, i Ranka Škrbića, bivšeg ministra zdravstva RS-a i aktualnog veleposlanika BiH u Srbiji, završili posao na podizanju velikog privatnog kardiokirurškog centra u Banjoj Luci.
Njih dvojica su kumovi, a Tužiteljstvo Srbije prošlog tjedna službeno je otvorilo istragu o nekim njihovim "zdravstvenim poslovima" na relaciji Banja Luka - Beograd.

S druge strane, ovaj banjolučki slučaj dovodi se u vezu s reformom zdravstvenog sektora čiji je konačni cilj ujedinjavanje zdravstva na razini BiH. Ta oblast je u nadležnosti entiteta i Brčko Distrikta, međutim, bez objedinjenog zdravstva i državne strategije zdravstvenog sustava, BiH ne može dobiti sredstva iz europskih IPA fondova. Time najizravnije gubi na stotine milijuna eura. Predstavnici RS-a nedavno su u Parlamentu BiH odbili prijedlog da Ministarstvo civilnih poslova BiH izradi državnu strategiju zdravstva s objašnjenjem da se radi o prijenosu nadležnosti "na što nikada nećemo pristati". Još od 2008. godine Svjetska zdravstvena organizacija inzistira na izradi državne strategije zdravstvenog sustava kako bi se napokon uredila ta oblast.

U BiH, kažu procjene, više od 13 fondova zdravstvenog osiguranja godišnje potroši oko dvije milijarde maraka i smatra se da su ogromni prostori za uštedu uz pružanje kvalitetnijih usluga. Kompletan zdravstveni sustav zasnovan je na principima solidarnosti i uplati doprinosa s tim što dobar dio usluga moraju platiti osiguranici.

Vezani članci