Uhićeni svi zapovjednici obrane Posavine, a nitko za Trusinu, Doljane, Uzdol…

Vidi originalni članak
... u smislu stvaranja institucionalnoga okvira i pravnih aspekata obrane održana je jučer u Hrvatskom domu "Herceg Stjepana Kosača" u Mostaru. Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić u uvodnom govoru kazao je kako je cilj sjednice dati odgovore, i to institucionalno, politički i pravno, na nekoliko pitanja kada je riječ o hrvatskim braniteljima, piše Večernji list BiH.

Dva zakona

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedno od njih je zašto se u pravosudnim procesima BiH primjenjuju dva zakona, i to jedan usvojen za vrijeme bivše Jugoslavije, koji je povoljniji za osumnjičene i optužene, a drugi usvojen 2003. godine, te zašto i prakticiraju li Tužiteljstvo i Sud selektivan pristup u odnosu na osumnjičene i optužene pripadnike triju konstitutivnih naroda", rekao je Ljubić.

Drugo je pitanje, po njegovim riječima, prakticira li se i zašto selektivan pristup kada je u pitanju sumnjičenje i optuživanje pripadnika triju konstitutivnih naroda za ratne zločine glede dva koncepta i dvije kvalifikacije, i to tzv. udruženi zločinački pothvat i zapovjednu odgovornost, te primjenjuje li se selektivan pristup prema pripadnicima hrvatskog naroda kada su u pitanju te dvije kvalifikacije.

Za Večernji list je Ljubić objasnio kako i sami podaci o posljednjim uhićenjima u Bosanskoj Posavini govore u prilog nelesektivnog procesuiranja hrvatskih branitelja.

"Za sedam žrtava na području Bosanske Posavine uhićuje se cijeli vojni i civilni zapovjedni lanac HVO-a, a istodobno ni za jedan masovni zločin nad Hrvatima, od Grabovice, Uzdola, Doljana i drugih stratišta Hrvata, nije procesuiran ni jedan zapovjednik među Bošnjacima ili Srbima", kaže Ljubić.

Konkretne mjere

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Ljubićeva uvodnoga dijela, na proširenoj sjednici Glavnog vijeća HNS-a obratila se i odvjetnica Nika Pinter koja vodi Ured za pravnu pomoć braniteljima, predstavnik braniteljskih udruga Ile Vrljić, ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskog rata HVO-a Željko Raguž te Pavo Šljivić, savjetnik predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare. Na proširenoj sjednici Glavnog vijeća usvojeni su zaključci koji će poslužiti za poduzimanje konkretnih mjera.

Vezani članci