U tijeku tajni razgovori stranaka, uključio se i PIC

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Iako je samo tri dana ostalo do ‘spornoga' četvrtka kada je sazvana sjednica Doma naroda Federacije BiH, još nije kasno za deblokiranje procesa i postizanje dogovora između SDP-ovih platformaša i dva HDZ-a u BiH. Pokazalo se to i jučer kada su, kako doznajemo, razgovarali predstavnici stranaka uključenih u ovaj prijepor. Iako nije postignut napredak, doznaje se da će se nastaviti razgovori i sljedećih dana. Svi sudionici ovoga procesa svjesni su da je velike odgovornost na svim stranama koje bi se eventualno odlučile napraviti avanturistički potez i uspostaviti vlast koja ne bio odražavala većinsku potporu unutar triju naroda. Ključno je kako pronaći formulu da nijedna strana ne bude gubitnik u procesu jer je posve jasno da SDP ne može odstupiti od svoje platforme i inzistiranja da se predstavi multietničkom strankom, dok je pak udio dva HDZ-a u BiH još značajniji jer bi njihovim porazom u najvećem broju bio poražen cijeli jedan narod koji je ovim strankama u bloku koji stoji iza njih povjerio oko 90 posto glasova.

Susret s dužnosnicima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedno s time SDP će zajedno sa strankama okupljenima oko platforme započeti raspravu oko fotelja, ali i što je još važnije, kako održati sjednicu Doma naroda i predstaviti je legalnom budući da to nezakonitim ocjenjuju iz Središnjeg izbornog povjerenstva. Valja reći da se danas očekuje i susret dvojice lidera iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Dragana Čovića i Bože Ljubića, s veleposlanicima zemalja članica Vijeća za provedbu mira u BiH. Dvojica ovih dužnosnika, kao i članovi Predsjedništva BiH te drugi dužnosnici razgovarat će i sa šefovima diplomacije Slovenije, Austrije i Bugarske. Ministri Samuel Žbogar, Michael Spindelegger i Nikolaj Mladenov najavili su da žele razgovarati o „europskom putu BiH" i obvezama.

Dubina krize

U Bruxellesu i ostalim europskim prijestolnicama svjesni su dubine krize u koju je zapala BiH nakon općih izbora u listopadu.

Vjeruje se da će i europski ministri bh. vlastima ukazati na šansu da BiH vrlo brzo dobije kandidacijski status za članstvo u EU-u, za što su uvjet i ustavne reforme u ovoj zemlji po presudi "Sejdić-Finci".

izvor: večernji.ba

Vezani članci