U BiH se očekuje poskupljenje goriva

Vidi originalni članak
Kako objašnjavaju, prema preliminarnom izvješću UIO bruto naplata je povećana za 28,1 milijuna KM, što predstavlja povećanje od 5,7 posto u odnosu na ožujak 2015., dok je neto naplata porasla za 6,9 posto. Ali, najveći razlog za to, kako navode, jeste drastično povećanje uvoza nafte i derivata.

Analizirajući dalje, navode da su najveći efekti u prvom kvartalu ostvareni na PDV-u (+40,5 milijuna KM) te na akcizama i cestarinama (+21,6 milijuna KM). Tri četvrtine efekata rasta prihoda od akciza i cestarine odnose se na oporezivanje derivata nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Uzrok tome je enorman rast akciza na uvozne derivate nafte u ožujku 2016. od 55,7 posto. Može se pretpostaviti da je uzrok tome stvaranje zaliha derivata nafte zbog najave rasta cijena na svjetskom tržištu u narednim mjesecima - objašnjavaju iz OMA-e.

Efekti naplate poreza na derivate u prvom kvartalu 2016. još su veći ako se uzme u obzir vrlo visoka osnovica za poređenje u prvom kvartalu 2015.

- Promjene u strukturi prihoda od akciza navode na dva zaključka: da su efekti nove politike oporezivanja rezanog duhana (u primjeni od 1. kolovoza. 2014.) skoro u potpunosti iscrpljeni te da porezi na derivate nafte postaju sve značajniji za naplatu prihoda od indirektnih poreza i financiranje vlada u BiH - zaključuju iz OMA-e.

Stručnjaci UIOBiH skreću pažnju i na pozitivan trend prihoda od akciza i cestarine u kontinuitetu od drugog kvartala 2013. godine. Uvođenje cestarine i akciza glavni su generator gradnje autoceste na Koridoru 5C.

Vezani članci