U BiH samo Hrvati žele u EU, Bošnjaci su okrenuti Erdoganu, a Srbi Putinu

Vidi originalni članak
"Ovi ljudi sIgurno nisu ništa krivi jer da jesu, odavno bi bili uhićeni. Sada se dogodilo spektakularno uhićenje, čiji je cilj izazvati strah i paniku u Orašju. Nažalost, šalje se i politička poruka da su Hrvati zločinci u BiH. Tu je čitav niz akcija koja se događaju u toj zemlji", ocijenio je Lučić.

Na pitanje kako tumači da su se uhićenja dogodila dva dana nakon premijerova posjeta BiH, Lučić je odgovorio da premijer Plenković, a i veliki dio hrvatskih političara smatraju da su u BiH jače snage koje žele ulazak u EU, što nije točno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bošnjačka politika je uglavnom okrenuta prema Erdoganu, srpska prema Putinu i vrlo je malo onih koji stvarno žele ulazak u Europsku uniju", kaže.

Smatra da Hrvatska mora voditi svoju politiku i povući konkretne poteze kojima će onemogućiti ovakvih događanja.

"Trebala bi uspostaviti svojevrsnu univerzalnu jurisdikciju i optužiti sve one koji su odgovorni za zločine protiv Hrvata i hrvatskih državljana bilo gdje, a posebno koji su sudjelovali u agresiju na Hrvatsku 92′ do 95′ godine jer do sada nismo podigli niti jednu takvu optužnicu".

Ne slaže se s ministrom Šprljom da se ne treba politizirati tužiteljstvo i politika u BiH.

"Treba se znati da je ono apsolutno ispolitizirano. Niti jedan tužitelj ne može dočekati kraj mandata, to su borbe za pozicije i vodi se rat drugim sredstvima", kaže Lućić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovom mišljenju Hrvatska se dugo bavi Europskom unijom, ispunjava njezine zadaće i krajnje je vrijeme da napokon vodi jednu hrvatsku, a ne europsku politiku, jer "ne smijemo biti žrtve i plaćati ceh. Postoji čitav niz politika - i sudska i pravosudna - koji su u ovom slučaju zakazale", uvjeren je.

RH je surađivala s Haškim sudom i dostavila je svu dokumentaciju, danas su se pojavile neke sumnje o kanalima kojima su dokumenti završili u BiH.

Lučić smatra da je veoma jasno odakle idu ti kanali, počevši iz Ureda bivšeg predsjednika Mesića, koji je davao Haškom tužiteljstvu, novinarima i obavještajnim službama informacije, do dokumentacije po sporazuma tužiteljstva još od 2009. do 2013.godine. Također smatra da i izvan institucija postoje brojni dokazi o tome.

Maxportal/hrt

 

Vezani članci