U BiH i dalje 12 puta veće cijene poziva

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

... mobilnih uređaja u Bosni i Hercegovini neće značiti puno, odnosno ništa budući da BiH nije članica Europske unije, komentirali su za Večernji list iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštita korisnika

- Na nas se propisane cijene za roaming koje imaju cilj smanjenje cijene roaminga u mobilnoj telefoniji unutar zemalja članica EU-a ne odnose. Ali treba napomenuti da se ugovori o roamingu sklapaju između pojedinačnih telekomunikacijskih operatera, što znači da njih ne spriječava da s ciljem zaštite interesa krajnjih korisnika ponude niže cijene.

Također treba napomenuti da se ugovori između telekom operatera sklapaju na komercijalnoj osnovi - kazala nam je Amela Odobašić, šefica sektora za Odnose s javnošću RAK-a BiH. Podsjetimo, od 1. srpnja u zemljama članicama EU-a primjenjuje se uredba kojom se dodatno smanjuje cijena roaminga i prvi put uvode ograničenja cijena za roaming kod prijenosa podataka, to jest za korištenje interneta na mobitelima, tabletima i prijenosnim računalima.

Operateri mogu zaračunati najviše 70 centi po mb, od 1. srpnja 2013. 45 centi, a od 1. srpnja 2014. najviše 20 centi. Do danas nije bilo nikakvih ograničenja i operateri su dosad mogli sami određivati koliko će to naplaćivati. Također se uvode nove gornje granice za glasovne pozive i SMS poruke. Od 1. srpnja poziv s mobitela iz inozemstva s dosadašnjih 35 centi moći će koštati najviše 29 centi po minuti, a kod dolaznih poziva najviše osam centi. Slanje poruka koštat će najviše devet centi.

Roaming s Hrvatskom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da susjedna Republika Hrvatska dogodine postaje punopravnom članicom EU-a, kada uđe u EU, trebalo bi doći do smanjenja cijena roaminga iz vrlo jednostavnog razloga jer više telekomunikacijski operateri neće moći sklapati bilateralne komercijalne ugovore o roamingu na svoju ruku kao dosad kad nisu postojali regulacijski uvjeti.

- Roaming inače funkcionira na bazi reciprociteta i uglavnom se poštuje cjenovna politika oba operatera i s tog gledišta mislim da će doći do smanjenja cijene roaminga u Hrvatskoj - dodaje Odobašić. Po izračunima Europske komisije, novo sniženje cijena roaminga trebalo bi donijeti poslovnim ljudima koji putuju unutar EU-a godišnju uštedu veću od tisuću eura.

Izvor: Vecernji.ba

Vezani članci