Tužiteljstvo negira nagađanja da je Lana Bijedić izvršila samoubojstvo

Fena
Vidi originalni članak

Županijski tužitelj Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Josip Aničić priopćio je kako Županijsko tužiteljstvo do okončanja istrage oko smrti Lane Bijedić neće u javnosti izlaziti s informacijama o tom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aničić se oglasio priopćenjem za javnost nakon što su pojedini mediji objavili da je forenzički patolog John Clark ustvrdio da se u slučaju Lane Bijedić radi o "padu s velike visine", što je suprotno dosadašnjim zaključcima istrage te upućuje na samoubojstvo te djevojke, dok se Tužiteljstvo bavilo istragom ubojstva.

Komentirajući medijske navode prema kojim su policijski komesar Galić i tužitelj Aničić "beskompromisno, iz samo njima znanih razloga, odbacili teoriju svjetskog stručnjaka iz područja forenzične patologije i istragu nastavili voditi kao ubojstvo", Aničić je poručio kako netko "ima cilj obeshrabriti tužitelje u daljnjem zakonitom postupanju i provođenju istrage".

"Radi mase neistina iznesenih u članku isti ne želimo komentirati niti ćemo davati bilo kakve informacije do donošenja konačne tužiteljske odluke kada će javnost zasigurno točno i objektivno biti obaviještena od strane Tužiteljstva", navodi se u Aničićevom priopćenju.

Na sastanku održanom 12. 2. 2020. godine u prostorijama MUP-a ŽZH sudjelovali su predstavnici Centra za forenzička vještačenja, tužitelji Borislav Čuljak i Josip Aničić, načelnik Sektora krim policije Igor Marić, šef krim-istražnog odjela MUP-a Robert Sesar, te istražitelji Drago Tomić i Darija Herceg.

Lokalni mediji navode kako je vještakinja za biološke tragove Centra za forenzička vještačenja pri FUP-u Elma Karahasanović na sastanku kazala kako je Aničić još u studenom bio upoznat s forenzičkim analizama Johna Clarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Clark je široj javnosti poznat kao forenzički vještak za patologiju Sveučilišta u Glasgowu, kojeg je Haaški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice.

Lana Bijedić mostarska je tinejdžerka koja je pronađena mrtva u listopadu ove godine u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, ispod vijadukta autoceste A1, a prve istražne radnje upućivale su da se radi o ubojstvu.

Slučaj je izazvao veliku pozornost javnosti, a oko istrage je bilo niz kontroverzi s obzirom na to da su mnogi detalji "procurili" u medije. Slučaj do sada nije rasvijetljen.

Vezani članci