Trgovci zadovoljno trljaju ruke, odluka Vlade RH kupce tjera u BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prema onoj narodnoj "Svako zlo, za neko dobro", povećana stopa PDV-a u Hrvatskoj, pored punjenja hrvatskog proračuna, počela je puniti i kase pojedinih trgovačkih radnji u BiH, posebice onih uz granicu. Naime, od početka ožujka povećao se broj ulazaka u BiH, prvenstveno zbog šopinga, piše Vecernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako ovoga ožujka u Hercegovini nije samo procvjetala priroda, nego i posao. Trgovina je ponovno zablistala, a Gorica, koja se nalazi na granici BiH i Hrvatske i koja je dugo godina središte prekogranične kupnje za građane iz Hrvatske, ponovno doživljava renesansu. Pored Gorice, zadovoljno trljaju ruke i trgovci u Orašju, Neumu, Gradišci te mnogim drugim pograničnim mjestima.

Kućne potrepštine i gorivo

U ovim kriznim vremenima, kućne potrepštine uglavnom su postale razlog dolaska u Hercegovinu. Tu je i gorivo zbog čega se osobito isplati otići preko granice. Ovisno o vrsti i mjestu gdje se gorivo toči, uštede na pun spremnik goriva su oko 50 kuna, a na nekim crpkama idu čak i do 80 kuna. Tako ljudi s hrvatske strane u BiH prelaze gotovo praznih spremnika, a u povraku su ti isti spremnici krcati gorivom, ma koje ono vrste bilo. - U ovih tjedan dana osjetno je povećan broj gostiju, i zadovoljni smo njima. Ni do povećanja PDV-a susjeda nije falilo, a posljednje povećanje samo nas je dodatno povezalo.

Gorica je odavno centar trgovine i smatram da bi ovako bilo bez obzira na PDV, govori nam djelatnica obližnjeg kafića pored granice. Ispred velikog trgovačkog centra dosta je automobila, najviše imotskih registracijskih oznaka, ali ima i dosta splitskih. Mlađa gospođa koju smo sreli pokraj trgovinskog centra nam uljudno odgovara da je ovaj centar za nju odavno mjesto za kupovinu:

- Kupila sam najvažnije namirnice. Ovdje sam zadovoljna uslugom, a ovo povećanje PDV-a mi i nije nekakav dodatni razlog za kupovinu ovdje. To je moj dugogodišnji trend. U Gorici smo susreli i jedan bračni par.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još četvrtina za PDV

- U Goricu svratimo jednom mjesečno, osobito onih dana kada suprugu dolazi plaća, i mogu vam reći da su ove cijene idilične. Iskreno ne znam kolike su kod nas cijene ovih ozbiljnijih namirnica, ali ove standardne su podosta skupe. Zamislite račun od 100 kuna, i još na to platiti dodatnih 25 kuna. Za te novce mogu kupiti i dodatne dvije paklice cigareta, potvrđuje nam sugovornica dok suprug s odobravanjem klima glavom i sprema vrećice u automobil. Broj ulazaka u BiH, preko Imotskog i Vrgorca, mjesečno iznosi oko 40 tisuća, a procjenjuje se da će se taj broj od ožujka i povećati. Renesansa, zbog povećanja PDV-a u Hrvatskoj, u Hercegovini je započela, a nesumnjivo je da će je trgovci iskoristiti na najbolji i najkvalitetniji mogući način.

Susjedi u BiH mogu uštedjeti i do 20 posto, što je dodatan razlog za što češći šoping u Hercegovini. Za utjehu, prošli mjesec je u Budimpešti izglasan najveći PDV u EU- od čak 27 posto.

Vezani članci