FOTO  TREBIŠNJICA Ronioci izvukli ostatke čamca iz 1898. godine za vrijeme austrougarske vladavine

Z. Lojpur/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Članovi ronilačkog kluba "Posejdon" prilikom redovnog čišćenja rijeke Trebišnjice, našli su ostatke čamca iz 1898. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o čamcu dugom oko šest metara, a na njemu su vidljiva oštećenja slična onima koja nastaju prilikom detonacija, pa su prve pretpostavke da je potopljen u Prvom ili Drugom svjetskom ratu.

Ovakvi čamci dugo su služili za prijevoz ljudi i robe s jedne na drugu obalu Trebišnjice, dok nisu sagrađeni mostovi u ovom dijelu grada.

Na željeznom čamcu je jasno vidljiva godina proizvodnje 1898, s početka austrougarske vladavine.

Nakon što je čamac ugledao svjetlost dana, slijedi njegovo čišćenje i konzervacija, a nakon toga svoju priču će ovaj čamac pričati svim posjetiocima “Muzeja Hercegovine“.

„Čamac će se naći u muzeju, u stalnoj postavci, najvjerojatnije u dvorištu Muzeja Hercegovine. Vjerujemo da će i čamac imati svoju priču kako su nekada ovakve barke i čamci plovili Trebišnjicom. Služili su vjerojatno i u vojne svrhe za potrebe austrougarske vojske. Uz tu priču će i naši posjetitelji moći napraviti lijepu fotografiju i pošalju je u svijet“, kaže za Hercegovina.info Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čamac je nađen na centralnom dijelu toka rijeke kroz grad, između hotela "Leotar" i Starog grada.

Vezani članci