TOMISLAVGRAD Priprema se izgradnja još jedne vjetroelektrane

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Tvrtka VE Gradina doo iz Tomislavgrada planira izgraditi vjetroelektranu (VE) Gradina u općini Tomislavgrad na potezu između naselja Gornji Brišnik, Kovači i Vrilo. Planirano je da u prvoj fazi projekta na lokaciji VE Gradina bude instalirano 11 vjetroagregata pojedinačne snage 6,6 MW, što bi dalo ukupnu instaliranu snagu od 72,6 MW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom toga, Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na uvid Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš investitora VE Gradina Tomislavgrad za projekat izgradnje vjetroelektrane Gradina, piše Ekapija.

Kako se navodi u priloženoj dokumentaciji, potencijalna vjetroturbina koja će nevjerojatnije biti i odabrana jeste vjetroturbina proizvođača Siemens-Gamesa SG 155-6,6 MW. Potencijalna vjetroturbina najvjerojatnije će imati sljedeće karakteristike – snaga 6,6 MW i promjer rotora 155 m.

Općina Tomislavgrad nema usvojen prostorni plan te iz toga razloga nije bilo moguće pribaviti izvod iz prostornog plana. Umjesto izvoda iz prostornog plana, u prilogu dokumenta nalazi se potvrda izdana od strane Službe za graditeljstvo, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Tomislavgrad, u kojoj se navodi da se zemljište nalazi u okvirima zemljišta predviđenog za izgradnju vjetroelektrana.

S obzirom na blizinu već izgrađene VE Mesihovina, čiji je investitor JP EP HZHB, ističe se da će projekt imati kumulativni utjecaj zajedno sa VE Mesihovina u smislu svjetlosnog zagađenja, utjecaja buke i zasjenjenja. Oba projekta su srodna u smislu namjene projekta, odnosno, oba projekta odnose se na postrojenja za proizvodnju električne energije iz energije vjetra.

Zemljište na kojem će se nalaziti VE Gradina, predmet je ugovora o koncesiji, a investitor će naknadno Ministarstvu okoliša i turizma FBiH dostaviti ugovor o koncesiji na uvid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za izgradnju VE Gradina, jedini resurs koji će se koristiti jeste zemljište za smještaj vjetroagregata i pristupnih puteva, istaknuto je.

S obzirom na to da projekt ne zahtjeva upotrebu bilo kakvih prirodnih resursa osim zemljišta i vjetra, njegov utjecaj na okoliš je minoran. Zemljište koje će zauzeti projekt moguće je koristiti u druge svrhe (poljoprivredu i slično). Raspoloživost zemljišta je zadovoljavajuća, dok je regenerativni kapacitet visok.

VE Gradina će biti smještena u krškom području na visoravni koja dijeli Duvanjsko od Livanjskog polja. Cijelo područje je karakteristično krško područje, sa kamenjarima, oskudnom vegetacijom i visokom vodopropusnošću. Dano područje ima dovoljan apsorpcijski kapacitet da neutralizira i podnese sve utjecaje koje na njega može imati izgradnja VE Gradina, navedeno je u opisu projekta.

Kompletna dokumentacija može se pogledati u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Primjedbe, sugestije i mišljenja na Zahtjev za prethodnu procjenu mogu se dostaviti na adresu Ministarstva u pisanom obliku u roku od 30 dana od dana objave na web stranici.

Vezani članci