To se može desiti samo u BiH: SIPA na svojoj web stranici javno objavila imena 75 agenata!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Naime, SIPA je na svojoj zvaničnoj web stranici 20. listopada objavila imena 75 svojih pripadnika koji su unaprijeđeni u čin višeg inspektora, inspektora, starijeg narednika i narednika. Uz njihova imena, navedena su i imena njihovih očeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lista obavještajaca na web stranici SIPA-e!

S obzirom da se radi o obavještajcima SIPA-e koji imaju visoke činove, oni su zaduženi i za istraživanje najdelikatnijih slučajeva, posebice ubojstava, korupcije i organiziranog kriminala. Po logici stvari, od 20. listopada, kada su objavljena njihova imena, oni ne mogu tajno raditi svoj opasni posao.

Inače, Agencija za istrage i zaštitu raspisala je 17. rujna ove godine interni konkurs za unapređenja pripadnika te državne institucije u više činove, a odluku je donijela Komisija za unapređenje čiji je predsjednik Sado Halilović.

S obzirom da se radilo o internom konkursu, potpuno je nejasno kako i zbog čega su imena 75 obavještajaca javno objavljena i stavljena na uvid svakome ko otvori zvaničnu web stranicu Agencije za istrage i zaštitu. Time je na najdirektniji način ugrožena njihova sigurnost, a dovedene su u pitanje i dalje istrage na kojima su radili.

Najstroža tajna

Praksa u svim zemljama svijeta je potpuno suprotna - imena pripadnika državne obavještajne službe najstroža su tajna. U mnogim zemljama tajna je i ime direktora glavne obavještajne službe, a pogotovo se ne objavljuje njegova fotografija.

Mirko Lujić, direktor SIPA-e, Marko Dominković, zamjenik direktora, Anđelko Hrgić, pomoćnik direktora za kriminalističko - istražni odjel i Mirza Lišinović, pomoćnik direktora za Odjel za unutarnju kontrolu ( na web stranici su objavljene i njihove fotografije i biografije) još se nisu javno oglasili povodom skandaloznog objavljivanja imena 75 obavještajaca.

Nije naodmet prisjetiti se češkog slučaja - u kolovozu su na internetu objavljena imena bivših obavještajaca i to je bila afera svjetskih razmjera.

Odmah je zasjedao Parlament, a epilog su bili brojni otkazi iako se radilo o spisku ljudi koji odavno ne rade u češkoj obavještajnoj službi.

dnevnik.ba

Vezani članci