Teroristi iz BiH prijetnja Italiji, Vatikanu i Papi

Vidi originalni članak

Zemlja koju smatraju "potencijalnim kandidatom" za članstvo u Europskoj uniji dijeli dugu, slabo čuvanu granicu s Hrvatskom koja je članica Unije od 2013.
Procjenjuje se da u srcu Balkana imamo oko 3000 selefijskih ekstremista u blizini te granice, ne računajući mnoge koji su otišli u "džihad" u Siriji i Iraku - navodi u analizi Thomas D. Williams, teolog, pisac, konzultant, međunarodni predavač i profesor na Ateneo Pontificio Regina Apostolorum u Rimu, jednom od najvažnijih instituta Katoličke crkve koji je jedno vrijeme bio i glasnogovornik Američke sinode i tamošnje biskupske konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teroristička legla

Profesor Williams kaže kako je Balkan "posebna briga talijanske vlade" zbog zemljopisne blizine i povijesnih veza s radikalnim islamom. Podsjeća kako su talijanski specijalci prošlog tjedna proveli završnu fazu protuterorističke operacije "Balkanska veza" u kojoj je razbijena teroristička ćelija takozvane Islamske države u sjevernoj Italiji koja je imala veze s Albanijom. Tad su uhićena dvojica Albanaca Alban i Elvis Elezi te Marokanac Elmadhi Halili zbog regrutiranja terorista na "balkanskoj ruti", širenje radikalne islamske propagande.
- Bosna nije izuzetak kad govorimo o prijetnji stranih džihadskih militanata. Zemljopisna blizina, krhki sustav vladavine prava i duboka ekonomska kriza elementi su koji pozivaju na dvostruki oprez. Talijanska vlada je toga svjesna i djeluje na dvije razine: sigurnosnoj te na europskoj perspektivi zemlje - navodi Williams riječi Ruggera Corriasa, talijanskog veleposlanika u Sarajevu, dodajući kako se prema procjenama naših vlasti oko 160 naših državljana borilo ili bori u redovima tzv. Islamske države, dok procjene američkih obavještajaca kažu da ih je više od 340.
Ovaj vatikanski profesor podsjeća na zastave tzv. Islamske države koje se vijore u središnjoj Bosni navodeći kako su one slične onima pod kojima se bore džihadisti terorističke organizacije Al Nusra Front, bliske Al-Qa'idi koja djeluje u Siriji i Libanonu čija su specijalnost samoubilački napadi. Za pojedina sela, poput Gornje Maoče, navodi se kako u njih "Europa nikad nije pustila korijene" te kako su dom Nusreta Imamovića koji je na američkoj globalnoj terorističkoj listi Al-Qa'idinih operativaca.
- Nisam sretan zbog gubitka mog sina, ali njegova smrt bila je Alahova volja. Ako Alah odluči i da njegova dva brata odu u Siriju, ne mogu reći "ne" - citiraju se i riječi Hamde Fojnice čije je sin Emrah oslobođen optužbi za pomaganje Mevlidu Jašareviću za napad 2011. godine na zgradu Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu i koji je nakon puštanja na slobodu otišao na ratište u Irak, gdje je poginuo u samoubilačkom napadu.
Tu je i Velika Kladuša koja je dom radikalnog islamskog propovjednika Bilala Bosnića kojemu se sudi zbog regrutiranja boraca u redove tzv. Islamske države.
- Uvjeren sam kako će oni osvojiti Rim. Vi ne razumijete kako je stvarna opasnost bliža od Libije. To nije prijetnja samo za Bosnu, već i za Italiju i Europu - kaže Esad Ećimović, sarajevski novinar koji se dva desetljeća bavi pitanjem islamskog ekstremizma.

Europa se plaši muslimana

Osim ovog profesora teologije i redovitog komentatora na talijanskim i međunarodnim televizijskim postajama uključujući NBC, CBS i Sky News, nekoliko talijanskih/vatikanskih medija bavilo se jučer sigurnosnom situacijom u našoj zemlji, a sve u povodu posjeta pape Franje Sarajevu 6. lipnja.
Tako je Il Giornale objavio i intervju s kardinalom Vinkom Puljićem u kojem je on, između ostalog, kazao i kako se "Europa plaši muslimana", dodavši kako je istodobno osjetljiva po pitanju prava religijskih manjina, ali i da "zaboravlja svoju osnovu, svoje temelje: njezine kršćanske korijene i kulturu".

Kardinal Puljić: Ova država ne funkcionira

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa se plaši muslimana, kazao je vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko Puljić u intervjuu za Il Giornale. Kardinal Puljić kaže kako je Europa senzibilna na prava religijskih manjina.
- Ali, današnja Europa zaboravlja svoje osnove, temelje: svoje kršćanske korijene i kulturu - istaknuo je Puljić. Osvrćući se na najavljeni posjet pape Franje 6. lipnja našoj zemlji, kardinal je kazao kako naša zemlja nije dostigla stabilan mir nakon godina sukoba.
- Ova država ne funkcionira - kazao je Puljić. Dodao je kako je katolička populacija u BiH gotovo prepolovljena s nekih 820.000 prije na oko 430.000 poslije rata.
- Katolici su predmet diskriminacije. Od europskih ulaganja koja bi trebala pomoći obnovi razrušene zemlje malo toga je došlo do katolika - kazao je Puljić.

Stolica za Papu

Talijanski mediji prenose ovih dana i priču o muslimanskoj obitelji iz Bosne, Edinu i Salemu Hajderovcu iz Zavidovića, koji izrađuju posebnu stolicu od orahovine na kojoj će u Sarajevu sjediti papa Franjo. Do danas su ovi stolari pravili razne vjerske suvenire, kako za Međugorje, tako i za brojne tekije i džamije u BiH. Podsjetimo kako cijeli projekt financira župa svetog Josipa iz Zavidovića, a čiji župnik Miro Bešlić navodi kako župa sa svojim vjernicima financira pravljenje ove stolice, a brojne su i donacije ljudi dobre volje iz cijele BiH i svijeta.,

Dnevni list

Vezani članci