Tek pet dana nakon potresa održana je 'hitna' sjednica Vlade FBiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Vlada Federacije BiH se na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici upoznala sa informacijom Federalne uprave Civilne zaštite o zemljotresima na području Federacije BiH u razdoblju od 22. do 24. travnja 2022. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je zadužila Federalni stožer Civilne zaštite i Federalnu upravu Civilne zaštite (FUCZ) da kontinuirano prate i analiziraju stanje u vezi sa zemljotresima širom FBiH, posebno na području Hercegovačko-neretvanske županije, te je izvještavaju i, po potrebi u okviru svoje nadležnosti, angažiraju federalne specijalizirane jedinice civilne zaštite i federalne službe zaštite i spašavanja radi provođenja mjera zaštite i spašavanja.

Federalna vlada preporučuje općinama i gradovima na području FBiH, a posebno na području Hercegovačko-neretvanske županije, da formiraju veći broj komisija s ciljem procjene šteta u što kraćem roku.

Federalni zavod za geologiju zadužen je da hitno aktivira svoje stručne timove s ciljem procjene trenutnog stanja i davanja prijedloga mjera za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih prirodnom nesrećom.

U informaciji Federalne uprave Civilne zaštite je navedeno da su gradske i općinske službe, te županijske uprave civilne zaštite nakon 24.4.2022. godine evidentirale štete koje su prijavila privatne i pravne osobe. U Stocu je 235 osoba prijavilo materijalnu štetu na stambenim objektima. 

Velika materijalna šteta je i na zgradama i obiteljskim objektima u Čapljini, gdje su do sada sanirani dimnjaci i popravljeni krovovi na 16 stambenih zgrada i 81 obiteljskoj kući, te dva školska i jednom vjerskom objektu. Prema informacijama nadležnih službi na području grada Mostara, nije bilo značajnijih prijava od strane građana ili pravnih osoba o nastalim štetama ili posljedicama zemljotresa. U Neumu su prijavljena tri oštećenja na privatnim stambenim objektima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemljotres je prouzrokovao materijalnu štetu na starijim i ruševnim objektima, kako u Stocu, tako i u Čapljini i Mostaru, te u općinama Ljubinje i Berkovići (RS), a izazvani su i brojni odroni na cestovnim pravcima Stolac - Mostar, Stolac - Neum, Stolac - Ljubinje i Stolac - Berkovići.

Informacija FUCZ-a koju je Federalna vlada razmatrala uslijedila je nakon sastanka premijera FBiH Fadila Novalića s predsjedavajućim i potpredsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadom Zaimovićem i Mladenom Boškovićem, a s ciljem pravovremenog odgovora na stanje izazvano prirodnim nepogodama u Federaciji BiH, istaknuto je u priopćenju iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Vezani članci