Sve bh. agencije se okupljaju u jedno tijelo

Vidi originalni članak

Budući je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnice i već procesuira oko 20 osoba u svezi sa sudjelovanjem u terorističkim aktivnostima i odlascima na strana ratišta u Siriji, a vode se i aktivne istrage protiv najmanje još 20 osoba vezano za vrbovanje, očita je prioritetna potreba imenovanje tužitelja na koje se, zbog različitih opstrukcija čeka već nekoliko mjeseci, piše dnevni-list.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedinjena borba

Na sastanku Udarne grupe istaknuto je da gotovo svakodnevno, na dnevnoj osnovi, OSA, SIPA i ostale policijske agencije dostavljaju Tužiteljstvu BiH informacije i izvještaje o terorističkim aktivnostima i zbivanjima koja se može dovesti u vezu s terorizmom, što stvara sve više aktivnih predmeta. Najavljeno je i da će se, s ciljem što bolje učinkovitosti, Udarna grupa za borbu protiv terorizma, u kojoj sudjeluju čelnici policijskih i sigurnosnih agencija s razine BiH i entiteta, uskoro transformirati u koordinacijsko tijelo te nastaviti aktivnosti u borbi protiv terorizma i otklanjanju opasnosti od njega, a u interesu stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio je da će u BiH vrlo skoro biti stvoren mehanizam u okviru kojeg će sve sigurnosne i obavještajne agencije u BiH postati jedno tijelo koje će se zajedno boriti protiv terorizma.

"Ključna stvar je opredjeljenje i povjerenje. Mislim da smo definitivno iznašli mogućnost da se kao jedno tijelo borimo protiv terorizma i protiv svakog oblika ugrožavanja BiH od terorizma. Uspostavit ćemo operativnu grupu i trebaju nam jako tužiteljstvo i jaka operativna grupa jer se u Tužiteljstvu BiH i sigurnosnim agencijama tretira oko 60 ozbiljnih predmeta vezanih za terorizam", pojasnio je.

Opstrukcije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istakao je kako imamo dosta policijskih agencija koje treba ujediniti, ali da s druge strane nemamo dovoljno kapaciteta u Tužilaštvu koje treba brzo i efikasno sprovesti istrage.

"Nama ne znače ništa istrage koje će trajati mjesecima ili godinama. Začuđuje me činjenica da pojedinci u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) prave određenu opstrukciju u imenovanju tužilaca za koje je konkurs završen i za koje su proračunom osigurana sredstva", naglasio je Mektić.

Istakao je kako je ključna stvar da operativna grupa počne funkcionirati u sljedećih 10-15 dana, te je pozvao VSTV da u najkraćem roku imenuje određeni broj tužilaca kako bi se upustili u rješavanje 60 predmeta vezanih za terorizam.

"Operativna grupa neće biti isključivo servis Tužilaštva BiH, već svih tužilaštava na kojim se procesuiraju krivični predmeti terorizma. Također, stvorit ćemo bazu podataka o potencijalnim teroristima kako bi sve agencije imale informacije. Borbu protiv terorizma ćemo od najviših agencija spuštati na najniži lokalni nivo, tako da svaki policajac mora biti uključen", kazao je Mektić.

Vezani članci