Svaku riječ nekih zastupnika platili smo tisuću maraka

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Prošlo je skoro godinu dana od početka konstituiranja novog saziva Parlamentarne skupštine BiH, a podaci koje revnosno prikuplja nevladin sektor pokazuju da su mnogi parlamentarci prespavali ovih 12 mjeseci, kao da su i oni u tehničkom mandatu.

Prokockati povjerenje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već sada se može kazati da su mnogi zastupnici na dobrom putu da prokockaju povjerenje koje su im građani dali na izborima, ali i goleme novčane iznose koje mjesečno dobivaju za svoj (ne)rad iz državne blagajne. Podaci Centra civilnih inicijativa (CCI) govore da je u prvih devet mjeseci ove godine ukupno 11 zastupnika u Zastupničkom domu pokrenulo 13 inicijativa, a najviše, tri, imala je zastupnica Nermina Zaimović-Uzunović (SDP).

Ukupno 29 zastupnika postavilo je 124 zastupnička, dok 10 njih nije imalo za potrebu pitati bilo što. Samo tri zastupnika imali su 49 diskusija i to Beriz Belkić (SBiH) i Šefik Džaferović (SDA) po 17, a Dušanka Majkić (SNSD) 15, što iznosi skoro četvrtinu od ukupnog broja diskusija u navedenom razdoblju. Najviše puta kolegama je replicirao zastupnik Drago Kalabić (SNSD) - 13 puta.

Za razliku od ovih i još nekih zastupnika, koji su očito ozbiljno shvatili ulogu i povjerenje koje su im dali birači na prošlogodišnjim izborima, ima nemali broj onih kojima je jedina aktivnost u vrijeme zasjedanja parlamentarnih domova bio ručak u skupštinskom restoranu.

Po neaktivnosti na parlamentarnim zasjedanjima prednjači Vesna Krstović-Spremo (PDP) koja je na 10 sjednica tek dva puta sudjelovala u raspravi, dok je njezin kolega iz SDS-a, Darko Babalj imao jednu repliku više.

Skupo plaćanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreator politike „Država za čovjeka" i zastupnik s najdužim stažom u klupama državnog parlamenta Zlatko Lagumdžija (SDP) na 10 zasjedanja samo se četiri put javio za riječ. Dvije diskusije i dvije replike sve je što je u prvih devet mjeseci Lagumdžija uradio na parlamentarnim zasjedanjima.

Imajući u vidu da mjesečna primanja zastupnika dostižu i 5.000 KM, ispada da smo svaku riječ izgovorenu riječ pojedinih parlamentaraca platili tisuću maraka.

Izvor: vecernji list

Vezani članci