Šuga i u Neumu, Širokom Brijegu, Čapljini, Konjicu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Iako broj oboljelih nije povećan u odnosu na prošli mjesec kada je u HNŽ-u registrirano njih ukupno 49, zanimljivo je spomenuti kako je u veljači skoro u svakoj općini ove županije zabilježena ova bolest. Naime, kako doznajemo iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a u prvih petnaestak dana veljače registrirano je 11 oboljelih od šuge, od tog broja jedna osoba je registrirana u Neumu, jedna u Čapljini, četiri u Konjicu, te pet u Mostaru. Iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a ističu kako situacija nije alarmantna, budući da je ova bolest prisutna u ovoj županiji već niz godina, te su ponovili da se širenje iste može spriječiti, piše Vecernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je spomenuti kako je jedan slučaj osobe oboljele od šuge zabilježen i u ZHŽ-u Prema riječima dr. Dražena Bošnjaka direktora Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a radi se o osobi iz Širokog Brijega. Bošnjak ističe kako je higijensko- epidemiološka situacija u ovoj županiji dobra, te da je to razlog zbog kojeg se ne bilježi velik broj zaraznih bolesti. Trenutno je povećan broj oboljelih od virusa obične gripe, što je i uobičajeno za ovo doba godine, dok u ovoj godini nije zabilježen ni jedan slučaj oboljenja od virusa A H1N1, poznatijeg kao svinjska gripa. Za razliku od ZHŽ-a situacija u susjednoj HNŽ-u je drastično drugačija. Naime, osim šuge, u ovoj županiji je u ovom mjesecu zabilježen i jedan slučaj osobe oboljele od meningitisa. Iz ovog zavoda su upozorili na velik broj ugriza pasa lutalica. "U samo nekoliko dana zabilježili smo 7 ugriza pasa lutalica, jedan slučaj u Konjicu i šest u Mostaru. Smatramo da bi na ovo trebale reagirati nadležne institucije, naročito ako se zna koliko ugriz može biti opasan ako je pas zaražen, što je nerijetko kada su u pitanju psi lutalice", navode iz Zavoda za javno zdravstvo.

Pojavu šuge u HNŽ-u komentirala je i Jelena Ravlija, šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH koja je istaknula kako postojanje ove bolesti nije nova informacija. Ravlija je pojasnila da, s obzirom na to da se ova bolest prenosi dodirom ili kontaktom s garderobom oboljelog, najčešće i nastaje u obiteljima, posebno u onima koje žive u lošijim higijenskim uvjetima i u skučenom prostoru. "Uzročnik joj je parazit koji napada kožu, kopa kanale, polaže jaja i izaziva svrab prvo na rukama i ostalim dijelovima tijela. Nekada poznata kao bolest siromašnih, danas, kažu stručnjaci, nema razlike. Mogu je dobiti i oni koji vode računa o higijeni ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom ili predmetom", pojasnila je Ravlija.

Vezani članci